Zielona zupa krem

Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka.

Zielona zupa krem

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg zielonego groszku
  • 1 l wody
  • pół pora
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Umyj starannie pora i pokrój go w paski. Cebulę pokrój w piórka. Obierz ze skórki ziemniaki i podziel każde warzywo na cztery części.
  2. Rozgrzej olej w garnku i dodaj do niego cebulę i pora. Smaż warzywa do momentu, aż nabiorą rumianej barwy.
  3. Do całości wlej 1 l wody oraz wrzuć ziemniaki.
  4. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj przez około 15 minut do miękkości ziemniaków.
  5. Następnie wsyp groszek i gotuj wszystko przez 5 minut. Pamiętaj, że groszek ma być miękki, ale powinien też zachować swój zielony kolor.
  6. Zupę skrop sokiem z cytryny oraz dopraw cukrem. Wrzuć listki świeżej mięty i wszystko starannie zmiksuj. Możesz też przelać zupę przez sito. Zieloną zupę krem serwuj z groszkiem ptysiowym.

Wpis znaleziono dzięki:

- Zupa krem

- Groszek

- Wiosenne przepisy