Zielone gazpacho ze świeżych ogórków i awokado z orzechami włoskimi

Tradycyjne hiszpańskie gazpacho przygotowywane jest na bazie świeżych i soczystych pomidorów. Polecamy zmienić tradycyjny przepis i przygotować chłodnik na bazie zielonych ogórków, delikatnego awokado, koperku, które doskonale połączą się z jogurtem i prażonymi orzechami włoskimi.

Zielone gazpacho ze świeżych ogórków i awokado z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 0,5 kg zielonych ogórków
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, awokado blendujemy.
  2. Czosnek siekamy i posolony odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie do startych ogórków dodajemy czosnek i posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki z jogurtem.
  3. Przed podaniem schładzamy zupę w lodówce i posypujemy posiekanymi orzechami.
  4. Zupa dobrze będzie smakować również z młodymi ziemniakami.