Zielono mi…, czyli babeczki z dodatkiem zielonej herbaty

Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością. Nie chodzi tylko o jej ciekawy smak, ale również o właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie – nie bez powodu w wielu kręgach nazywana jest „napojem młodości”. Wiele osób coraz częściej eksperymentuje w kuchn i wykorzystuje ten rodzaj herbaty nie tylko do przygotowywania napojów, ale i słodkich wypieków.

Zielono mi…, czyli babeczki z dodatkiem zielonej herbaty

Składniki:

  • 1,75 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody
  • 100 g pokrojonych drobno migdałów
  • 125 g cukru pudru
  • 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego na bazie marcepanu i pasty migdałowej
  • 1/3 szklanki wody
  • kilka kropli olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz drobno posiekane migdały.
  2. W drugim naczyniu dokładnie zmiksować ze sobą olej, przestudzoną zieloną herbatę, mleko, jajko oraz olejek migdałowy.
  3. Naturalny barwnik rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
  4. Następnie połączyć ze sobą dokładnie wszystkie komponenty.
  5. Ciasto wlać do podwójnych papierowych foremek do 3/4 wysokości.
  6. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.