Zielono mi – wiosenne kanapeczki z pastą!

Po zimie nasz organizm tęskni za świeżymi warzywami. Kanapki zwykle stają się monotonne i mamy wrażenie, że jemy ciągle te same. A może jest to sposób na zachęcenie do zdrowego śniadania?

Kanapki z awokado i groszkiem
Zielono mi – wiosenne kanapeczki z pastą!

Kanapki z awokado i groszkiem to zdrowa, a do tego fit propozycja na śniadanie. Jedząc awokado dostarczamy organizmowi potężnej dawki antyoksydantów oraz witamin C, E, K oraz z grupy B. Maślany miąższ zawiera również błonnik, który daje uczucie sytości i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 20 dag startego parmezanu
  • ½  puszki groszku zielonego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 10 listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 6 jaj przepiórczych
  • opakowanie chleba kanapkowo-tostowego Dan Cake

Kanapki z awokado i groszkiem – sposób przygotowania:

  1. Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy.
  2. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły.
  3. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze.
  4. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią.
  5. Gotowe – zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego Dan Cake wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.

Smacznego!