Zupa fasolowa na kiełbasie

Oto zupa fasolowa - okraszona kiełbaską, syta, pachnąca aromatycznym majerankiem. Takiego przysmaku nie może zabraknąć podczas niedzielnego obiadu!

Zupa fasolowa na kiełbasie
Zupa fasolowa na kiełbasie

Składniki:

  • 200 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w paski
  • 2 kostki bulionu na wędzonym boczku Knorr
  • 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 200 g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 200 g fasoli białej z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziarno ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • majeranek
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podsmaż cebulę i kiełbasę. Następnie dodaj do nich czosnek, marchew i ziemniaki.
  2. Do garnka wlej półtora litra zimnej wody, dodaj do niej kostki bulionowe Knorr, które nadadzą zupie posmak wędzonego boczku.
  3. Całość gotuj do momentu, w którym zmiękną ziemniaki.
  4. Wrzuć do garnka fasolę i gotuj wszystko przez 2 minuty.
  5. Zupę podawaj doprawioną niewielką ilością majeranku i pieprzu.