Zupa grzybowa z kaszą

Jesień już za pasem, warto zatem uzbroić się w przepisy na rozgrzewające posiłki. Dzisiaj jest to aromatyczna zupa grzybowa w wyjątkowym duecie z kaszą pęczak.

Zupa grzybowa z kaszą
Zupa grzybowa z kaszą

Składniki:

  • 120 g suszonych, namoczonych i posiekanych grzybów
  • bulion grzybowy Knorr
  • mała, pokrojona w talarki marchewka
  • 250 g pomidorów
  • 80 g kaszy pęczak
  • 80 g wymoczonej przez noc fasolki
  • 30 g selera
  • mała, drobno posiekana cebula
  • litr wody
  • 3 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa: pomidory, cebulę i pietruszkę drobno pokrój, a seler zetrzyj. Do garnka przełóż kaszę, grzyby, fasolę i jarzyny.
  2. Składniki zalej litrem wody i gotuj przez półtorej godziny.
  3. Pokrój marchew i koperek. Pierwszy ze składników, wraz z kostką bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów, dodaj do zupy.
  4. Całość dopraw wedle uznania i gotuj przez kolejne pół godziny.
  5. Posiekany koperek dodaj do zupy. Gdyby miała zbyt gęstą konsystencję, dodaj do niej niewielką ilość wody i gotuj przez kolejne 5 minut.