Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Zbliżająca się wiosna motywuje nas do zmiany diety na lżejszą i zdrowszą. Zupy na słodko i pikantnie to łatwostrawny, a zarazem pożywny posiłek, który bardzo pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Ponadto zupy zawierają liczne warzywa, które są niezbędne do utrzymania odpowiednio zbilansowanej diety.

krem z kukurydzy
Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Składniki:

  •  2 puszki kukurydzy marki Sandra
  •  3 szklanki bulionu warzywnego
  •  50 g serka philadelphia
  •  1 słodki ziemniak
  •  3 łyżki masła
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki cynamonu
  •  1 łyżka słodkiej papryki
  •  1 garść listów pietruszki
  •  sól

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztapiamy masło, dodajmy posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy wszystko około 3 minuty na małym ogniu.
  2. Następnie wsypujemy kukurydzę i doprawiamy cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli.
  3. Wlewamy cały bulion oraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotujemy całość około 20 minut na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie miksujemy zupę za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstawiamy na mały ogień, dodajemy serek  i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.
  5. Przygotowany krem podajemy na głębokich talerzach i dekorujemy pietruszką.

    Smacznego!