Zupa z kukurydzy z czosnkiem

Smaczna, gęsta, aromatyczna – to słowa, które najlepiej opisują udaną zupę. Lubujemy się w jej tradycyjnych smakach. Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek.

zupa z kukurydzy

A jakby tak wypróbować nieco inne odmiany tego rozgrzewającego posiłku?

Wypróbuj poniższe przepisy i znajdź z nami sposób na kulinarny sukces! Czujesz niedosyt?

Składniki:

  • Ugotowana kolba kukurydzy – 2-3 sztuki
  • Mleko – 3 szklanki
  • Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • Pieprz
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 kostka
  • Posiekana cebula – 1/2 sztuki
  • Obrana roztarta główka czosnku – 1/2 sztuki
  • Masło – 1 łyżka
  • Posiekana natka pietruszki – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Wyłuskaj kolby kukurydzy, zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
2. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
3. Dodaj pozostałą kukurydzę gotując ponownie 3 minuty. Podaj posypane natką pietruszki.