Zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

Cheese soup with croutons in red portioned saucepan, top view
Za oknem pochmurno i wietrznie, dlatego warto pomyśleć nie tylko o ciepłym ubraniu, ale również o rozgrzaniu od środka. Co w tym pomoże? Z pewnością pyszna zupa! Dziś proponujemy serowy krem ze świeżą pietruszką i grzankami.Składniki:
– 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
– 1 litr bulionu drobiowego
– 300g serka topionego
–  100g chudego boczku
–  2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– Świeża pietruszka
– Oliwa
– Łyżeczka kurkumy
– Sól, pieprz

Przygotowanie:

Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany
wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.

Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.  Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.

Smacznego!