Żurek z ziemniaków z serem kozim

Przejście na wegetarianizm u wielu osób wzbudza rozmaite obawy. To świetny pretekst, by uświadomić sobie, że roślinne gotowanie może znacznie bardziej poszerzyć kulinarne horyzonty

Żurek z ziemniaków z serem kozim

Poszukiwanie nowych przepisów i smaków otwiera możliwości, które do tej pory nawet nie przyszłyby do głowy. Niektórzy obawiają się konfrontacji z rodziną i zwyczajami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Zwłaszcza, gdy mowa o polskiej kuchni, w której mięsa nie brakuje. Żurek to potrawa, bez której większość nie wyobraża sobie Wielkanocy. Bez obaw! Nawet roślinne święta mogą być pyszne i efektowne.

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr,
  • 5 sztuk ziela angielskiego z Meksyku Knorr,
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 batat,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 grzyby suszone,
  • 50 g sera koziego,
  • 8 jajek przepiórczych,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

    Sposób przygotowania:

    1.Zalej grzyby szklanką wrzątku, przykryj i zostaw na 10 minut, później pokrój je w cienkie paski i zachowaj wywar. Posmaruj oliwą ziemniaki, oprósz solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź je, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj z majerankiem.|
    2.Obierz batata i pokrój go w cienkie plastry. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj oliwą i ułóż plastry warzywa. Skrop oliwą, oprósz pieprzem i solą, włóż na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego na 180˚C. Ugotuj jajka na twardo i obrane pokrój na połówki.
    3.Rozgrzej w garnku olej, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wlej wywar z grzybów, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dodaj grzyby i zagotuj.
    4.Wlej do garnka wywar warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie na mniejszym ogniu gotuj przez 10 minut. Później wlej zakwas i zagotuj. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw do smaku chrzanem i zapraw śmietaną.
    5.Żurek serwuj udekorowany chipsami z batata, dodaj pokruszony ser kozi i połówki jajek.

    Smacznego!