Żywienie niemowlęcia – kiedy wprowadzać poszczególne produkty?

Zdrowie niemowlęcia uzależnione jest od szeregu czynników, natomiast jednym z najważniejszych wciąż pozostaje odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Stanowi nie tylko podstawę prawidłowego rozwoju dziecka, ale także kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość.

zywienie niemowlat
Żywienie niemowląt. Fotolia

 

Zdrowie niemowlęcia uzależnione jest od szeregu czynników, natomiast jednym z najważniejszych wciąż pozostaje odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Stanowi nie tylko podstawę prawidłowego rozwoju dziecka, ale także kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość.

Warto poznać kilka zasad, którymi należy się kierować aby odpowiednio ułożyć jadłospis zaspokajający potrzeby malca na tym etapie rozwoju.
Rodzicielska troska o posiłki niemowlęcia jest naturalna i w pełni uzasadniona. – Odpowiednie żywienie dziecka na najwcześniejszym etapie życia przyczynia się do pełnego wykorzystania genetycznie uwarunkowanego potencjału wzrostowego i intelektualnego – mówi Izabela Wójcik, ekspert do spraw żywienia dzieci firmy HiPP – Może także wpływać na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak na przykład otyłość, cukrzyca, miażdżyca – dodaje ekspertka.
Niezbędne makroskładniki

Intensywny rozwój niemowlęcia w pierwszych miesiącach życia wiąże się z dużym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze. Na tym etapie należy przede wszystkim skupić się na odpowiedniej zawartości makroskładników w posiłkach. Spożycie białka u maluchów w wieku 1-2 miesiące, określone przez standardy medyczne1 powinno wynosić 1,77 g na dobę, na kilogram masy ciała niemowlęcia. Jednak wraz z wiekiem to się zmienia i kiedy dziecko osiąga wiek 11-12 miesięcy zawartość białka w diecie powinna wynosić już jedynie 1,14 g. Kolejnym kluczowym makroskładnikiem są węglowodany. Powinny one stanowić około 40-45% energii dostarczanej dziecku w pierwszym półroczu życia i 45-55% w drugim półroczu. Dodatkowo zaleca się ograniczenie cukrów prostych w diecie dziecka (np. poprzez rozcieńczanie soków wodą, dbanie o przewagę w menu warzyw nad owocami, a także unikanie dosładzania posiłków białym cukrem). Bardzo ważne jest również zwrócenie uwagi na ilość tłuszczów przyjmowanych przez malca, bowiem w pierwszym półroczu życia, ten składnik powinien stanowić około 50% dostarczanej energii, a po skończonym 6. miesiącu jego wymagana wartość obniża się do 40%. Aby uniknąć niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), należy ściśle przestrzegać określonych wytycznych i pilnować, by
1 Standardy żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w diecie dziecka nie zabrakło nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas a-linolenowy i kwas linolowy), niezbędnych do prawidłowego rozwoju systemu nerwowego.
Różnorodna dieta

W pierwszych miesiącach życia to właśnie mleko matki dostarcza wszystkich niezbędnych dziecku składników odżywczych, zapewniając dzięki temu zdrowy rozwój małego organizmu. Zdarza się jednak, że mamy muszą podjąć decyzję o wprowadzeniu do diety malca dodatkowo mleka modyfikowanego, bądź całkowitym zastąpieniu nim karmienia naturalnego. W takim wypadku, gdy przejście na mleko modyfikowane jest koniecznością, należy zrobić wszystko, aby wybrać produkt o jak najwyższej jakości. Warto wtedy zwrócić uwagę na produkty HiPP. Firma dokłada wszelkich starań, aby w pełni zaspokoić wszystkie niezbędne potrzeby żywieniowe dziecka, na tak wczesnym etapie rozwoju. Po 4-6 miesiącu można zacząć wprowadzać do diety niemowlęcia nowe posiłki. Zaleca się wprowadzanie w pierwszej kolejności warzyw, a po nich owoców, aby nie przyzwyczajać malucha do słodkich smaków, w wyniku czego mogą mu później nie smakować inne pokarmy. Podanie pierwszego, nowego pożywienia warto zacząć od 3-6 łyżeczek warzyw o konsystencji purée. Następnie dobrze jest uzupełnić posiłek mlekiem, które stale pije dziecko. W kolejne dni można stopniowo zwiększać ilość nowego produktu. Gdy malec przyzwyczai się już do warzyw, można rozpocząć wprowadzanie dań z mięsem. Spory wybór dań oferuje firma, a są wśród nich np. Dynia z ziemniaczkami i delikatną wołowiną. Krem z marchwi i ryżu z cielęciną i inne. To niezwykle istotne, ponieważ mięso jest dobrym źródłem białka oraz przede wszystkim żelaza. W celu zwiększenia przyswajalności tego składnika warto włączyć do diety dziecka produkty bogate w witaminę C. Można to robić na przykład w formie deseru po posiłku, podając kilka łyżeczek musu czy soku owocowego. Od około 8 miesiąca konsystencja produktów powinna już zawierać wyczuwalne cząstki składników i stymulować dziecko do nauki gryzienia. Pod koniec pierwszego roku można stopniowo zacząć wprowadzać produkty z rodzinnego stołu, które wystarczy jedynie posiekać lub pokroić, jeśli jest taka potrzeba.

Odpowiednia ilość płynów Im więcej produktów o stałej konsystencji w diecie niemowlęcia, tym bardziej należy zwrócić uwagę na odpowiednią ilość przyjmowanych przez nie płynów. Trzeba pamiętać, aby dziecku podawać zdrowe, odpowiednie dla jego wieku napoje. Najlepiej aby była to woda, rozcieńczone nią soki (w proporcji: 1/3 soku i 2/3 wody) lub herbatki. Jeśli maluch początkowo pije mało, nie jest to powód do niepokoju i nie należy go do tego zmuszać. Zamiast tego warto bacznie obserwować niemowlę i ewentualnie dostosowywać nowe elementy diety do jego potrzeb.

Rozszerzając menu niemowlęcia, najlepiej jest wybierać produkty ekologiczne, nie zawierające pozostałości jakichkolwiek szkodliwych zanieczyszczeń, które mogą niepotrzebnie obciążać młody organizm. Prawidłowo ułożona dieta z najlepszej jakości składników i zastosowanie zasad odpowiedniego żywienia dziecka do 1. roku życia, z pewnością mogą przyczynić się do właściwego rozwoju maluszka już na tak wczesnym etapie życia. Nie należy bowiem zapominać, że to właśnie pierwsze miesiące na świecie są najistotniejsze do budowania zdrowotnego kapitału malucha!

Wpis znaleziono dzięki:

- Żywienie niemowląt

- Niemowlęta

- Zdrowe żywienie