Żywność z konopi – czy warto ją jeść?

Ziarna konopi zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, w proporcjach, które odpowiadają naturalnym potrzebom organizmu ludzkiego. Są bogatym źródłem protein, witamin, minerałów, fitosteroli czy barwników roślinnych.

Żywność z konopi
Żywność z konopi – czy warto ją jeść?

Możemy kupić nasiona (siemię) konopne, jak i tłoczony z nich olej. Dostępne są także konopne słodycze, miody, kawy czy makarony.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Największym skarbem konopi są nienasycone kwasy tłuszczowe tj. obydwa kluczowe Omega-3 i Omega-6, w tym kwas linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy i oleinowy. Badacze chętnie podkreślają ich doskonałą proporcję, która wynosi 3:1 (Omega-6 do Omega-3). Odpowiada ona naturalnym potrzebom organizmu ludzkiego.

Nienasyconym kwasom tłuszczowym przypisuje się działanie poprawiające funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaganie serca i naczyń krwionośnych, regulowanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Ponadto wspomagają one układ immunologiczny, funkcjonowanie mózgu, balans hormonalny, energię organizmu, a także zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Warto dodać, iż ziarna konopi są jednymi z łatwej dostępnych ziaren, zawierających kwas gamma-linolenowy (GLA), który znaleźć można w niewielu pokarmach. Powstaje w wyniku rozbicia tłuszczy Omega-6. Jest korzystny szczególnie dla osób, które cierpią na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego (PMS).

Aminokwasy

W nasionach konopi znajduje się także kompletny zestaw białka. Znajdziemy w nich 35% protein, w tym 20 podstawowych aminokwasów, a wśród nich 9 niezbędnych, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. Kluczowe aminokwasy potrzebne są do wzrostu, naprawy oraz wzmocnienia mięśni.

Witaminy i minerały

Ziarna konopi zawierają witaminy A, z grupy B (B1, B2, B3, B6), C, D i E. Ponadto są bogatym źródłem, niezbędnej do syntezy ważnych białek i enzymów, witaminy K. Ma ona właściwości przeciwkrwotoczne, odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Witamina ta odgrywa również ważną rolę w gospodarce wapniowej. W nasionach znajdują się także minerały istotne dla zdrowia kości, mięśni, nerwów i układu krążenia, czyli potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Pozostałe składniki

Poza tym w konopiach znajdziemy:

  • fitosterole i fosfolipidy, które są podstawowym budulcem błon komórkowych wszystkich organizmów żywych.
  • barwniki roślinne tj. karotenoidy i chlorofil, który pełni funkcję silnego antyoksydantu, działa antyseptycznie, ściągająco i regenerująco. Poprawia też ukrwienie skóry, zatem wpływa na jej dotlenienie i odżywienie.

Olej konopny

Tłoczony na zimno, z certyfikowanych nasion konopi przemysłowych, zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego składzie nie ma substancji psychoaktywnej THC. Olej konopny charakteryzuje się orzechowym, delikatnym posmakiem i zapachem, a także głębokim zielonym kolorem, który spowodowany jest obecnością bardzo dużej ilości chlorofilu. Jest idealny w zimnej kuchni, do sałatek na zimno, dresingów czy past. Może być stosowany do dań gorących tuż przed spożyciem.

Nasiona (siemię) konopne

Kolejnym produktem z konopi, który można nabyć na konopieizdrowie.pl, są odżywcze ziarna (łuskane lub niełuskane), które wspomagają funkcjonowania jelit. W odróżnieniu od oleju konopnego, mogą być dodane do różnorodnych dań, bez znaczenia czy gotowanych czy pieczonych, lub spożywane jako pyszna, zdrowa przekąska. Mają przyjemny orzechowy posmak.

Pozostałe produkty

  • słodycze: cukierki, lizaki i gumy do żucia, prażone i niełuskane nasiona konopi oblane czekoladą, ciasteczka z łuskanymi nasionami konopi (dodatkowo z czekoladą, kakao czy kokosem)
  • ręcznie sortowane liście i kwiaty, które zawierają leczniczy CBD, do naparów lub jako dodatek do potraw
  • naturalny miód nektarowy z dodatkiem łuskanych ziaren konopi lub ekstraktu CBDa/CBD z kwiatów konopi
  • kawa (aromatyczna mieszanka nasion konopi i mielonych nasion kaw), masło orzechowe z prażonymi ziarnami konopi czy makaron konopno-jaglany.