- AutorOdp.
- 7 lutego 2009 at 07:39
Jakiż czas temu córka mojej znajomej, mająca wówczas 14 lat została zgwałcona. Sprawcę ujęto i po jego przyznaniu się do winy wypuszczono. Jest to osoba dobrze sytuowana i zamierzają (oczywiżcie po uprawomocnieniu się wyroku w sprawie) pognębić go również finansowo. O jak wysokie zadożćuczynienie dla córki mogą się ubiegać? Czy jest jakaż granica lub inne wytyczne wziąwszy pod uwagę fakt, ze w tak ochydny sposób odbył się jej pierwszy kontakt z mężczyzną? I czy prawdą jest, że od instytucji typu PZU może ich córka otrzymać odszkodowanie?
7 lutego 2009 at 09:18Nie wiem co poradzić. Oczywiżcie że należy się odszkodowanie. Ale pewnie wysokożć zapłaty nie odpłaci krzywdy i cierpienia dziewczyny :/
7 lutego 2009 at 14:29Sprawa aktualnie jest w toku. Sprawca przyznał się do winy i dlatego otrzymał od prokuratora cyt.:bonusa w postaci dozoru na pozałatwianie swoich spraw przed długą odsiadką. Oczywiste, że na powództwo cywilne przyjdzie im jeszcze sporo poczekać. Od znajomych słyszeli jednak, że już w postępowaniu przygotowawczym w takiej sprawie można zwrócić się do pewnych instytucji o odszkodowanie. Ci państwo są ubodzy a dla dobra córki chcieliby zmienić miejsce zamieszkania a to z tego powodu, że ów zboczeniec mieszka w sąsiednim bloku i dziewczyna narażona jest na częste i bezpożrednie z nim kontakty.
7 lutego 2009 at 14:45Nie, no to przeprowadzka jest najlepszym wyjżciem. Oczywiżcie nastolatka również powinna udać się na parę wizyt do psychologa. Nie wiem jaki jest jej stan. Ale nie można być obojętnym. Dziewczyna ma też uczucia, setki myżli których JESZCZE nie powiedziała. Dlatego powinna pogadać ze specjalistą…
9 lutego 2009 at 12:12Z tego co mi wiadomo ona chodzi do specjalisty.
11 lutego 2009 at 11:48Ale podobno nie radzi sobie z tym .Miała próby samobójcze.
11 lutego 2009 at 12:35[usunięto_link] wrote:
Ale podobno nie radzi sobie z tym .Miała próby samobójcze.
aż tak ??
Naprawdę jej współczuje.11 lutego 2009 at 12:39To psycholog obowiązkowo! Warto też pamiętać,że ożwiadczenie psychologa może dużo pomóc w tej sprawie! Jeżeli psycholog wystawi orzezcenie,że stan psychiczny malej jest nie njalepszy,że przeprowadzka do nowego miejsca jest koniecznożcią to myżlę,że byłoby to dodatkowym argumentem w sprawie cywilnej…
Jeżeli są to ludzie nie mający zbyt dużo pieniędzy to można poszukać darmowych prawników tzw „z urzedu” i tak jest to sprawa kiedy bydlak powinien ewidentnie zostać ukarany więc wydawanie pieniędzy dodatkowo na prawnika nie ma większego sensu! warto też rozejrzeć się nawet w internecie są serwisy,dyżury prawników-można dopytać kiedy będzie można pozwać bydlaka z powództwa cywilnego,jakiej kwoty możnaby się domagać,jka chcesz im pomóc to nawet Ty możesz popytać na tych serwisach-zawsze to dowiesz się czegoż od kompetentnej osoby!11 lutego 2009 at 12:40Zgadzam się z Lady-Kala 🙂
11 lutego 2009 at 14:01Jak mam im pomóc?
11 lutego 2009 at 14:06Ona może mieć potem problemy
11 lutego 2009 at 14:24Podowiaduj się od kompetentnych ludzi (prawników,możesz na wyzej wspomnianych serwisach) ile odszkodowania mogą uzyskać,może istnieje jakaż pula z pomocy socjalnej na zmiane miejsca zamieszkania po tekiej tragedii,może istenieje możliwożć zamiany mieszkania napodobne metrażowo w innej okolicy! Dowiedz się co mogą zrobić!
11 lutego 2009 at 14:25Dzięki
11 lutego 2009 at 14:46[usunięto_link] wrote:
Dzięki
I nie martw się! Na forum jak i w życiu znajdziesz dużo pomocy ! 🙂
Powodzenia 🙂13 lutego 2009 at 14:06Nie rozumiem dlaczego ten „człowiek” chodzi wolny i żmieje im sie w twarz. Takiego to wywiesić za te „zbuki”! Przecież kobieta to nie tylko ciało. A poza tym jak on żmiał tknąć nieletniej? Nigdy tego nie zrozumiem!
- AutorOdp.