Sernik z czereśniami
Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Pyszne ciasto idealnie umili każdą z tych chwil!
Składniki:mąka - 250 gramów
Kostka do pieczenia (np. Kasia)...
Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym
Do tak przygotowanego sosu dołóżmy mięso. „Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli. W razie potrzeby ostrość sosu możemy zwiększyć, dodając strąk ostrej papryki” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni
Składniki: 400 g lub...
Jaglany budyń z musem malinowym i jałowcem
Budyń to klasyka dziecięcych podwieczorków i deserów na bazie mleka. Ten specjał obecnie przygotowuję w nieco inny sposób, bo na mące jaglanej, z napojem roślinnym i ciekawymi dodatkami. Jedna z wersji tego deseru to...
Tarta z fetą – bez glutenu!
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki oleju Rapso
1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego Kresto
2 jajka L
5 łyżek mąki ryżowej
sól
Składniki na nadzienie:
600 g jogurtu greckiego
jajka L
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
sól
Dodatki :
1 pęczek...
Omlet serowy ze szparagami
Duet doskonały - jajka ze szparagami
Duet, jakim są jajka ze szparagami sprawia, że dostajemy posiłek niskokaloryczny, ale sycący. Jajka bowiem też charakteryzują się tą cechą – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i...
Wiosenne zupy z różnych stron świata
W sklepach i na straganach wiosenna obfitość świeżych warzyw. Są już dostępne rzodkiewki, kalafiory, szparagi, szczaw, szpinak, sałata.Kupujemy je chętnie i równie chętnie jemy jako dodatek do kanapek, w postaci sałatek, surówek, czy jako...
Szparagowe love – czyli makaron ze szparagami
Warto skomponować danie z obu dostępnych odmian – białych i zielonych szparagów. Należy jednak pamiętać, że białe potrzebują dłuższego czasu gotowania niż zielone. Dodanie pomidorków koktajlowych i garści świeżej bazylii sprawi, że danie będzie...
Piersi nadziewane bobem, zawijane w boczku
Sezon na bób trwa tylko kilka tygodni, dlatego jego najwięksi miłośnicy rozkoszują się jego
wyjątkowym smakiem przy każdej okazji. Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu.
Składniki: 2 piersi Kurczaka...
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem są świetnym pomysłem na imprezowe danie. Możesz je piec lub grillować, dzięki czemu będziesz miała pewność, że przyjęcie z tym przysmakiem w roli głównej odbędzie...
Sałatka z truskawek i szparagów
Prawdziwa świeżość na talerzu
Wiosna oznacza nie tylko coraz cieplejsze dni, ale także coraz większą dostępność doskonałych warzyw i owoców. Wiosenne warzywa, takie jak szparagi, młoda marchew czy rzodkiewki, sprawią, że codzienne obiady nabiorą wyjątkowego...
Deser bezowy z musem truskawkowym
Sezon na truskawki oficjalnie otwarty! Świetnie smakują same w sobie, czy posypane cukrem. Jednak jest to dobry moment, by trochę poeksperymentować z nimi. Świetnym pomysłem będzie przyrządzenie deseru, na bazie tych owoców. Deser bezowy...
Zielono mi – wiosenne kanapeczki z pastą!
Kanapki z awokado i groszkiem to zdrowa, a do tego fit propozycja na śniadanie. Jedząc awokado dostarczamy organizmowi potężnej dawki antyoksydantów oraz witamin C, E, K oraz z grupy B. Maślany miąższ zawiera również...
Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem
Wiosna i majówka to nieoficjalny początek sezonu grillowego, który potrwa aż do wczesnej jesieni. Nieodzownym elementem grillowej uczty są wszelkiego rodzaju mięsa, ale na stole nie może zabraknąć również dodatków. Idealnym pomysłem będzie sałatka...
Makaron z szynką i groszkiem – wiosna na talerzu
Makaron z szynką i groszkiem to bardzo smaczne połączenie na rodzinny obiad. Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni na przygotowanie. Przepis jest szybki i prosty, a co najważniejsze spodoba się nawet najmłodszym i...
Jajka sadzone ze szparagami
Składniki:1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
szynka podhalańska
2-3 łyżki masła
sól i pieprz
wiórki parmezanuSposób przygotowania:Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w małej ilości osolonej wody.
Na patelni rozpuszczamy masło...