Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem są świetnym pomysłem na imprezowe danie. Możesz je piec lub grillować, dzięki czemu będziesz miała pewność, że przyjęcie z tym przysmakiem w roli głównej odbędzie...
Sałatka z truskawek i szparagów
Prawdziwa świeżość na talerzu
Wiosna oznacza nie tylko coraz cieplejsze dni, ale także coraz większą dostępność doskonałych warzyw i owoców. Wiosenne warzywa, takie jak szparagi, młoda marchew czy rzodkiewki, sprawią, że codzienne obiady nabiorą wyjątkowego...
Deser bezowy z musem truskawkowym
Sezon na truskawki oficjalnie otwarty! Świetnie smakują same w sobie, czy posypane cukrem. Jednak jest to dobry moment, by trochę poeksperymentować z nimi. Świetnym pomysłem będzie przyrządzenie deseru, na bazie tych owoców. Deser bezowy...
Zielono mi – wiosenne kanapeczki z pastą!
Kanapki z awokado i groszkiem to zdrowa, a do tego fit propozycja na śniadanie. Jedząc awokado dostarczamy organizmowi potężnej dawki antyoksydantów oraz witamin C, E, K oraz z grupy B. Maślany miąższ zawiera również...
Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem
Wiosna i majówka to nieoficjalny początek sezonu grillowego, który potrwa aż do wczesnej jesieni. Nieodzownym elementem grillowej uczty są wszelkiego rodzaju mięsa, ale na stole nie może zabraknąć również dodatków. Idealnym pomysłem będzie sałatka...
Makaron z szynką i groszkiem – wiosna na talerzu
Makaron z szynką i groszkiem to bardzo smaczne połączenie na rodzinny obiad. Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni na przygotowanie. Przepis jest szybki i prosty, a co najważniejsze spodoba się nawet najmłodszym i...
Jajka sadzone ze szparagami
Składniki:1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
szynka podhalańska
2-3 łyżki masła
sól i pieprz
wiórki parmezanuSposób przygotowania:Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w małej ilości osolonej wody.
Na patelni rozpuszczamy masło...
Kanapki z hummusem z bobu – idealna przekąska na lato!
Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:bób świeży – 500 g
pasta tahini – 4-5 łyżek
czosnek –...
Sałatka z bobikiem serem feta i pomidorami koktajlowymi
To smaczne i proste danie możemy przygotować już w kilka minut. Wystarczą ulubione składniki i mały akcent kuchni orientalnej w postaci gotowanego bobiku. Jego ogromną zaletą jest duża zawartość błonnika, który dostarczy naszemu organizmowi...
Bób z czosnkiem i oliwą
Składniki:
500 g bobu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Sok z połowy cytryny
Świeża natka pietruszkiSposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będzie...
Rogaliki w cieście francuskim ze szparagami
Rogaliki kojarzą się nam raczej z czymś słodkim. Co powiecie jednak na wytrawne rogaliki w cieście francuskim w wersji warzywnej, ze szparagami? Przedstawiamy prosty i zdrowy przepis. To również smaczny i ciekawy pomysł na...
Szybkie ciasta na każdą okazję – sprawdzone przepisy na ciasta, które zawsze się udają
Proste, efektowne i gotowe w mgnieniu oka – to właśnie one ratują wiele niespodziewanych sytuacji: wizytę znajomych, rodzinne spotkanie czy po prostu popołudniową zachciankę na coś domowego. Na stronie delektujemy.pl znajduje się bogaty zbiór...
Tarta ze szparagami
Składniki na nadzienie:pęczek szparagów
4 jajka
300 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
60g startego sera brie (lub cheddar)
4 łyżki parmezanu
kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej Konspol
garść...
Szaszłyki z warzyw
Zadbajcie o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany. Mniej oczywistym, ale równie...
Wiosenna sałatka z żółtym serem
Wraz ze zmianą czasu i wcześniejszym wschodem słońca, wstawanie z łóżka staje się łatwiejsze. Wstając wcześniej, mamy także czas, aby przygotować pełnowartościowy posiłek, który da energię na kolejnych kilka godzin.
Wiosną, do posiłków warto włączyć...