problem z cholesterolem

• Autor
    Odp.
  • samanta
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 71
    • Stały bywalec

Udalo mi sie ostatnio zaciagnac mojego mezczyzne na badania cholesterolu. Tak jak przypuszczalam – norma jest troche przekroczona. Poza tym – ma wysokie cisnienie i lekarz kazal je teraz regularnie mierzyc. Problem z tym, ze on nie chce slyszec o raz – rzuceniu palenia, dwa – zmianie diety. powiedzial, ze zapisze sie na basen po pracy i zobaczy, czy to pomoze. Martwie sie, nie chcialabym, zeby musial brac tone lekow. Bardziej ufam naturalnym metodom, a podobno wlasciwa dieta moze zdzialac cuda!! Co o tym myslicie??

Nela
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 390
    • Pasjonat

Jestem na tej diecie juz od pol roku, kupilam sobie ksiazki i wiem juz czego mi nie wolno jesc, a na co moge sobie pozwolic raz na miesiac. Konsultuje to regularnie z lekarzem. Sery i wedliny tylko te, ktore zawieraja 4% tluszczu, jogurty – 01% tluszczu, mleko 2,5% lub 1% tluszczu, chude mieso i w zadnym wypadku panierowane, zero cukru…itd. Jem wiecej ryb, a na mieso pozwalam sobie dwa razy w tygodniu, zadnych jajek(raz na miesiac – jedno) i zadnych slodyczy!!! Czuje sie o wiele lepiej i w ogole nie ciagnie mnie do ciast i czekolad. Przekonaj go jakie to wazne i niebezpieczne….Przeciez to nie jest wlasciwie zadna dieta, trzeba tylko kupowac produkty o malej zawartosci tluszczu i zrezygnowac z cukru lub go ograniczyc do minimum.

Jovita
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 316
    • Pasjonat

owszem dieta niskokaloryczna natomiast niech spozywa mnostwo ryb albo niech kupi sobie kwasy tluszczowe omega 3 ktore obnizaja zly cholesterol a za to podwyzszaja tez dobry HDL , niech jje duzo warzyw i owocy antyutleniacze sa bardzo poptrzebne , w aptece jest wiele preparatow na obnizenie LDL , ruch i zdrowa dieta to podstawa.

Specjalista Aspazji
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 213
    • Zapaleniec

By obniżyć cholesterol wyeliminuj niezdrowe tłuszcze, a zacznij spożywać zdrowe. Zdrowe tłuszcze pochodzenia rożlinnego zawarte w oliwie z oliwek, awokado, orzechach obniżają poziom LDL (zły cholesterol), a podwyższają HDL (dobry cholesterol). Najbardziej niekorzystne dla naszego organizmu są tłuszcze ze smażenia. Jedz produkty bogate w błonnik (płatki owsianymi i owoce, fasola, warzywa, kasze, ryż brązowy). Jeżli masz nadwagę, obniż ilożć spożywanych kalorii. Prowadź aktywny tryb życia oraz unikaj używek i stresu.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " problem z cholesterolem"

Przewiń na górę