- AutorOdp.
- 16 sierpnia 2009 at 16:23
Znacie jakies dziwne przeinaczenia (według mnie na dłuzsza mete denerwujace, ale ogolnie zabawne) np: strugałka/strugaczka/ostrzałka/ostrzułka – czyli temperówka;)
Albo gumkowanie ołówka zamiast scieranie.
Jak znacie to piszcie:)17 sierpnia 2009 at 00:40Z tagich rzeczy przychodzi mi na myżl: kordła – zazwyczaj tak mówię. I konguktor.
18 sierpnia 2009 at 08:52A mój facet mówi zawsze dupieroły zamiast pierdoły i strasznie mnie to denerwuje 😆
Przypomina mi się też gucie żumy zamiast żucie gumy (brrr,już mam dreszcze) a moja babcia mówi proborszcz zamiast proboszcz i za nic nie da sobie tego wytłumaczyć 😀
Może nie sa to przeinaczenia ale maja siostra z kolei ma głupi i denerujący zwyczaj skracania wyrazów-tak jakby powiedzenie całego przekraczało jej możliwożci np Nałęczo zamiast nałęczowianka, lewia zamiast lewiatan (nazwa sklepu) itd-skraca wszystko co się da skrócić! A już najgorsze są całe zdania tak zbudowane np Idę do lewia po nałęczo:D
18 sierpnia 2009 at 09:00mi sie jeszcze przypomnialo wiele to zamiast ile to (kosztuje np) ciotka tak mowi w sklepie ! i tędyk zamaist tędy
18 sierpnia 2009 at 14:14na opkoło zamiast na około 8)
18 sierpnia 2009 at 15:34dryl-gril keczuk- ketchup laptok-laptop
19 sierpnia 2009 at 09:29znienawidzone przeze mnie zamiast perfumy- perfum lub perfuma
20 sierpnia 2009 at 21:28– „po prawo” i „po lewo” – zamiast „po prawej” i „po lewej” 😉
– „lekrama” na „reklamę”
– „dżimsy” na „dżinsy”
– „saszłyk” na „szaszłyk”
– „Akademiusz” na imię „Amadeusz” 😛więcej grzechów nie pamiętam 😉 ale to nie moje „grzechy”, całe szczężcie.
21 sierpnia 2009 at 07:09jeszcze
w zimę- zamiast w zimie lub zimą
w lato- zamiast w lecie lub latem21 sierpnia 2009 at 08:54letko:P lekko
wymięszam:P wymieszam
na obkoło:P na około
chcem:P chcę21 sierpnia 2009 at 10:19podobno moja prababcia ze strony dziadka wołała do mojej mamy, gdy ta zalegała za długo w łazience: „Danużka, ale ty się ruuuchaj tam, ruuuchaj”
25 sierpnia 2009 at 14:09mój chłopak niestety złożliwie mówi ciągle przyszłem zamiast przyszedłem a jego argument to przyszłem bo miałem blisko 🙂
25 sierpnia 2009 at 14:55[usunięto_link] wrote:
mój chłopak niestety złożliwie mówi ciągle przyszłem zamiast przyszedłem a jego argument to przyszłem bo miałem blisko 🙂
Skąd ja to znam…Oczywiżcie tylko przy mnie tak mówi,żeby mi dzialać na nerwy.I dokładnie tak samo tłumaczy „przyszłem,bo miałem blisko,a jak dalej to przyszedłem”.
26 sierpnia 2009 at 12:24widać mój nie jest oryginalny 🙂
26 sierpnia 2009 at 12:54puton.. ponton usłyszałam to wczoraj na basenie 😀
- AutorOdp.