- AutorOdp.
- 17 stycznia 2010 at 14:00
Dziewczyny, chciałam się Was poradzić. Od zawsze noszę okulary, jestem krótkowidzem. Ostatnio zmieniałam pracę i spędzam dużo czasu przed kompem. Bardzo męczą mi się oczy, po 8 godzinach to już jest tragedia. Kiedyż słyszałam o borówce, nawet jakiż czas ją jadłam. W aptece kupiłam pryzmin i jest lepiej. Zobaczymy jak będzie dlaej. Chciałam się jednak dowiedzieć czy znacie jeszcze jakież inne sposoby, abym sobie poprawiła wzrok. Jak tak dalej pójdzie to chyba będę musiała zmienić pracę 😉
20 stycznia 2010 at 21:48ja slyszalam o marchewce
23 stycznia 2010 at 10:37Marchewka zawiera karoten,co ogólnie dobrze wpływa na ortganizm ale nie wiem czy an same oczy też. A szkła kontaktowe nie byłyby lepszym rozwiązaniem niż okulary??
24 stycznia 2010 at 13:51Noszę szkła i okulary na zmianę. Nawet zastanawiam się, czy to może przez soczewki 😉 W każdym razie po tej borówce jest lepiej, zobaczymy jak dalej.
28 stycznia 2010 at 02:06A masz okulary z warstwą polaryzacyjną ? W teorii oczy powinny się dzięki temu mniej męczyć przed monitorem
28 stycznia 2010 at 09:47No włażnie mam i dlatego jestem troszkę zaskoczona, że za dużo nie pomagają. A może się po prostu starzeję? :)))
28 stycznia 2010 at 18:36Marchew pomaga, bo zawiera wit. A, która jest oczom potrzebna, ale wchłania się tylko w tłuszczach, więc trzeba z nimi marchew i inne źródła wit.A łączyć. Jeżli po borówkach czujesz się lepiej, to jedz je kiedy tylko możesz, bo nie mam nic ceniejszego niż zdrowie.
29 stycznia 2010 at 03:05A jedzenie ryby nie pomaga na wzrok? (nie pamieam…biologię miałem wieki temu:P)
29 stycznia 2010 at 12:16Borówka,papryka,marchewka…
preparaty z luteiną…Ja bym jednak radziła wybrać się do lekarza okulisty i może trzeba mocniejsze,bardziej specjalistyczne okulary… Szkoda oczu jak się tak męczą…
29 stycznia 2010 at 12:24Ale do czego papryka, nie słyszałam o papryce???
29 stycznia 2010 at 12:55Zawiera witaminy korzystne dla oczu
29 stycznia 2010 at 18:44Ogólnie czerwone, pomarańczowe warzywa i owoce mają te włażciwożci. Grupy witamin w owocach i warzywach można ogólnie dopasować włażnie po ich kolorze.
30 stycznia 2010 at 10:47Paprykę dołożę, po marchewce niestety robię się żółta, a paprykę lubię.
No i zobaczymy jak ten pryzmin się sprawdzi dalej. Może latem zaszaleję z jagodami, choć specjalnie nie lubię ich smaku.
A co kwasów omega-3 – łykam tran.
Dzięki 🙂 - AutorOdp.