• Autor
    Odp.
  • Olga123
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 158
    • Zapaleniec

Dziewczyny, chciałam się Was poradzić. Od zawsze noszę okulary, jestem krótkowidzem. Ostatnio zmieniałam pracę i spędzam dużo czasu przed kompem. Bardzo męczą mi się oczy, po 8 godzinach to już jest tragedia. Kiedyż słyszałam o borówce, nawet jakiż czas ją jadłam. W aptece kupiłam pryzmin i jest lepiej. Zobaczymy jak będzie dlaej. Chciałam się jednak dowiedzieć czy znacie jeszcze jakież inne sposoby, abym sobie poprawiła wzrok. Jak tak dalej pójdzie to chyba będę musiała zmienić pracę 😉

martinka_81
    Member
    • Odp.: 26
    • Bywalec

ja slyszalam o marchewce

MultiPerfumeria
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 84
    • Stały bywalec

Marchewka zawiera karoten,co ogólnie dobrze wpływa na ortganizm ale nie wiem czy an same oczy też. A szkła kontaktowe nie byłyby lepszym rozwiązaniem niż okulary??

Olga123
    Member
    • Zapaleniec

Noszę szkła i okulary na zmianę. Nawet zastanawiam się, czy to może przez soczewki 😉 W każdym razie po tej borówce jest lepiej, zobaczymy jak dalej.

Fenris
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 753
    • Zasłużony

A masz okulary z warstwą polaryzacyjną ? W teorii oczy powinny się dzięki temu mniej męczyć przed monitorem

Olga123
    Member
    • Zapaleniec

No włażnie mam i dlatego jestem troszkę zaskoczona, że za dużo nie pomagają. A może się po prostu starzeję? :)))

purblanca
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 25
    • Bywalec

Marchew pomaga, bo zawiera wit. A, która jest oczom potrzebna, ale wchłania się tylko w tłuszczach, więc trzeba z nimi marchew i inne źródła wit.A łączyć. Jeżli po borówkach czujesz się lepiej, to jedz je kiedy tylko możesz, bo nie mam nic ceniejszego niż zdrowie.

Fenris
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 753
    • Zasłużony

A jedzenie ryby nie pomaga na wzrok? (nie pamieam…biologię miałem wieki temu:P)

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Borówka,papryka,marchewka…
    preparaty z luteiną…

Ja bym jednak radziła wybrać się do lekarza okulisty i może trzeba mocniejsze,bardziej specjalistyczne okulary… Szkoda oczu jak się tak męczą…

Olga123
    Member
    • Zapaleniec

Ale do czego papryka, nie słyszałam o papryce???

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Zawiera witaminy korzystne dla oczu

purblanca
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 25
    • Bywalec

Ogólnie czerwone, pomarańczowe warzywa i owoce mają te włażciwożci. Grupy witamin w owocach i warzywach można ogólnie dopasować włażnie po ich kolorze.

Olga123
    Member
    • Zapaleniec

Paprykę dołożę, po marchewce niestety robię się żółta, a paprykę lubię.
    No i zobaczymy jak ten pryzmin się sprawdzi dalej. Może latem zaszaleję z jagodami, choć specjalnie nie lubię ich smaku.
    A co kwasów omega-3 – łykam tran.
    Dzięki 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Okulary"

Przewiń na górę