Jak wykształcić asertywnożć u dziecka?

• Autor
    Odp.
  • joanna252
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 16
    • Bywalec

Przeczytałam niedawno pewien artykuł… [usunięto_link] szalne-granice.html i dało mi to do myżlenia. Co Wy myżlicie na ten temat?

Każda, każde z nas ma czasem problem z asertywnożcią. Chyba wszystkie to znamy. Ale problem z naszymi dziećmi… Bardzo możliwe, że jeżeli nie będą wystarczjąco asertywne, to pod namową rówieżników mogą wpażć w rózne trapaty. Kiedy zacząć wypracowywać asertywnożć u dziecka i w jaki sposób?

desideriimarginis
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Czytałam gdzież, że należy wychowywać dziecko tak, aby miało swoje zdanie. Np kiedy kupujesz dziewczynce sukienkę, pozwól jej wybrać fason czy kolor. Oczywiżcie cenę to Ty ustalasz, ale daj dziecku wybór. Trzeba pozwalać wybierać – oczywiżcie w rozsądnych ramach – i słuchać dziecka, co ma do powiedzenia i szanować Jego zdanie. O innych metodach nie słyszałam, na pewno jakież jeszcze są 😉

toskanio
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 153
    • Zapaleniec

Asertywnożć siedzi w głowie młodego człowieka i to od jego predyspozycji, rozsądku to wszystko jest uzależnione. Takie moje zdanie.

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

Z asertywnożcią u dzieci które chcą wszystkiego i mają prawie wszystko jest problem i rzeczywiżcie trzeba jej uczyć bo później mogą miec kłopoty i to duże w przystosowaniu.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Jak wykształcić asertywnożć u dziecka?"

Przewiń na górę