- AutorOdp.
- 9 kwietnia 2011 at 16:41
Czy któraż z Was spotkała się z tym problemem? Jak sobie z nim radzicie, jakie żrodki stosujecie?
12 kwietnia 2011 at 11:44emolium albo la roch posey seria do przesuszonej skóry. Ale najlepiej iżć do dermatologa sie dowiedzieć jak postępować. Jeszcze stosowanie do kompieli preparatów z parafiną
12 kwietnia 2011 at 22:09środki z parafiną z apteki najlepsze. Żele do kąpieli, mydła, płyny.
13 kwietnia 2011 at 20:02ja nie mam atopowej choć dermatolog mi powiedział, że mam atopowe zmiany. myję albo la roche, ostatnio emolium też, mustella nie ma złych kosmetyków do pielęgnacji wrażliwej skóry. staram się szybko osuszać po kąpieli i nawilżać, bo jak zostanę tak na kilka minut, to zaczyna mnie tak żciągać i piec, że aż boli czasami 🙁
16 kwietnia 2011 at 11:03Dziękuję za odpowiedzi 🙂 Ja jednak po namowie koleżanki spróbowałam dermokosmetyków A-dermy (balsam, kostka do mycia i żel do kąpieli Exomega), mają wyciąg z owsa Rhealba i są naprawdę żwietne. Póki co jestem bardzo zadowolona z szybkich efektów 🙂
20 maja 2011 at 15:04Ooo! Ja też używam A-Dermy dla mojego synka – małego, nieznożnego atopika 🙄 Balsam jest naprawdę magiczny, ale słyszałam też dużo dobrego o tej kostce do mycia ciała. Czy to zamiast mydła się stosuje? My mydła nie używamy, tylko olejek do kąpieli, ale fajnie byłoby mieć pod ręką coż, co by mogło za „mydło” posłużyć na co dzień.
22 maja 2011 at 10:27mam azs i stosuję kremy emolium- do mycia,balsamy i inne. czasami używam też atoperal. ale najważniejsze żeby nie używać sterydów jeżli nie ma potrzeby!
27 maja 2011 at 09:39Jasne… ze sterydami trzeba bardzo uważać i jeżli już są konieczne, to stosować tylko pod okiem dermatologa. Trzeba przyznać,że działają bardzo szybko, ale można nimi sobie krzywdę zrobić. Niektóre firmy dermokosmetyczne mają w swojej ofercie kremy antybakteryjne, których działanie może nie jest tak szybkie, ale bardzo zbliżone. Niektórych zapewne odstrasza cena, która znacznie różni się od ceny sterydów. Tylko trzeba sobie zadać pytanie co ważniejsze? Portfel, czy bezpieczeństwo?
29 maja 2011 at 21:59W pełni zgadzam się z poprzedniczką. Mnie również lekarz od razu naprowadził na sterydy, praktycznie bez zastanowienia. Po tym jak przekopałam internet i opinie znajomych postanowiłam jednak zacząć od czegoż lżejszego, co na pewno nie zaszkodzi, a nuż pomoże, no i jak już pisałam wczeżniej – nie myliłam się 🙂
30 maja 2011 at 09:28O włażnie jamajka! A jak ta kostka dermokosmetyczna? Warto kupić? Tak się zastanawiam, czy dla synka byłoby to dobre, czy trzymać się samego płynu do kąpieli?
30 maja 2011 at 12:32Jak zaczniesz więcej czytać to sama zobaczysz ,że wybierzesz najzwyklejsze mydło. Żele mają bardzo dużo substancji alergizujących ,które niestety są nie zakazane, mimo iż niezbadane lub niepewne. To samo antyperspiranty, szampony i inne. Zdecydowanie polecam również szklane butelki zamiast plastikowych u bardzo małych dzieci.
30 maja 2011 at 18:29Na azs choruje od 2rż/czyli prawie 20lat/, na poczatku była skaza białkowa, a teraz alergia prawie na wszystko, astma plus azs, byłam leczona sterydami i to chyba był najwiekszy błąd lekarza, rodziców, (teraz borykam sie z nadwaga), ale mniejsza o to. Jak sobie radze z azs, musiałam sie z nim oswajac, ja mam problem głownie ze skóra na rekach na której występują pekniecia, wypryski z ropa, reszta ciała jest ok. Co robie:
-żeli pod prysznic uzywam glownie firmy avon i co dziwne nie powoduja uczulenia/ z wyjatkiem rozowego, ogolnie moja skora nie toleruje rozowych barwnikow/ jak dla mnie są ok,
-balsam do ciała, musi być mocno nawilzajacy, nie kupuje kosmetykow aptecznych, bo są drogie, ja mam swoj sprawdzony balsam z owsem, za 400ml place ok 12zł i dla mnie jest super, ale jak wspominalam wyzej ze skora ciała jest ok.
-najgorsza czesc mojego ciała – rece, teraz moge przyznac ze mam piekne, naprawde widać róznice, a co bylo dla nich takie dobre, masc przepisana przez moja alergolog, masc z mocznikiem, jest idealna, co prawda jest bardzo tłusta i smierdzi, ale raz na jakis czas smaruje sie nia na noc zebu doprowadzic rece do jakos wygladajacyh, na codzien staram sie je miec cały czas nawilzone, wiec zawsze mam przy sobie zwykly krem do rak i kremuje sie i jest ok.
Gdy byłam mała moje rece pokrywała skorupka, taka miałam okropna skore, i nie zapomne tego jak moja kolezanka powiedziała mi w twarz ze powinnam isc do szkoly specjalnej bo nie moge mazac tablicy/zaswiadczenie lekarskie mialam/, to boli zwłaszcza dla dzieci, dzieci sie boja podac dlon bo boja sie ze sie zaraza, ale to juz kwestia indywidualna kazdej osoby, ja oswoilam sie z moimi okropnymi rekami dzieki wsparciu przyjaciol, i teraz otwarcie mowie o azs nie wstydze sie tego.
Moja rada, musisz sie z tym oswoic , a bedziesz normalnie zyc:)Pozdrawiam, justynak
31 maja 2011 at 10:52[usunięto_link] wrote:
Jak zaczniesz więcej czytać to sama zobaczysz ,że wybierzesz najzwyklejsze mydło. Żele mają bardzo dużo substancji alergizujących ,które niestety są nie zakazane, mimo iż niezbadane lub niepewne. To samo antyperspiranty, szampony i inne. Zdecydowanie polecam również szklane butelki zamiast plastikowych u bardzo małych dzieci.
No jasne! zwykłe mydło dla atopika?? bo zwykłe mydło to nie uczula? Nawet jeżli nie uczuli to wysuszy na wiór ❗
31 maja 2011 at 23:29[usunięto_link] wrote:
O włażnie jamajka! A jak ta kostka dermokosmetyczna? Warto kupić? Tak się zastanawiam, czy dla synka byłoby to dobre, czy trzymać się samego płynu do kąpieli?
Hmm, myżlę że warto, bo jednak robi ona po prostu za mydło, do codziennego użytku, a płynem do kąpieli raczej myć rąk czy twarzy przy umywalce nie będziesz ; ) No a sprawdza się oczywiżcie dobrze, ładnie nawilża dodatkowo (co jednak nie zastąpi kremu rzecz jasna)
21 czerwca 2011 at 13:42Dzięki jamajkaa. Wczeżniej tak do przemywania używałam też płynu do kąpieli rozcieńczonego nieco z wodą, a ta kostka to naprawdę sympatyczny wynalazek…
- AutorOdp.