- AutorOdp.
- 29 lipca 2013 at 16:32
Hej czy któraż z was stosowała paleo dietę? Jeżli tak proponuję dzielić się w tym wątku przepisami, radami na ten temat. Sama stosuję, ale żeby na stałe wprowadzić zasady tej diety to potrzebuje wsparcia. Jest ktoż chętny? 😉
5 sierpnia 2013 at 12:21Nie znam tej diety zbyt dobrze, ale słyszałam, że jedną z zasad jest unikanie tłuszczu. To moim zdaniem tę dietę dyskwalifikuje, bo tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owszem, w orzechach można znaleźć pewne ilożci kwasów tłuszczowych, ale nie wystarczająco dużo – nie wiem ile trzeba by zjeżć orzechów, żeby zaspokoić organizm w kwasy omega-3, natomiast już 2 łyżki oleju rzepakowego całe to zapotrzebowanie pokrywają.
31 grudnia 2013 at 16:06super
9 stycznia 2014 at 17:52Dieta paleo to dieta jaskiniowca, dieta naszych przodków. Odstawia się produkty mleczne oraz zbożowe, a koncentruje się na produktach wysokobiałkowych – owoce morza, chude kotlety cielęce i wołowe, piersi kurczaka bez skóry czy wątróbkę wołową. Generalnie je się dużo mięsa, a nie można jeżć zbóż, warzyw strączkowych, nabiału, soli, drożdży, cukrów przetworzonych, ziemniaków i tłuszczy dodatkowych.
Chciałam to zastosować, ale na dłuższą metę się nie dało z moimi domownikami, chociaż by się im też przydało 😆 - AutorOdp.