- AutorOdp.
- 27 marca 2007 at 16:19
No wlasnie, mam ladne, dlugie paznokcie ale od pewnego czasu szpeca je biale plamki!! Czym to moze byc spowodowane? Moze brakiem jakiejs witaminy?? No i najwazniejsze, jak sie pozbyc tych wrednych plam!!!??
Czekam na wasze odpowiedzi!!27 marca 2007 at 17:17Jest bardzo dużo opinii na ten temat np:
* Białe plamki na paznokciach mogą być wywołane brakiem cynku.
* są wyrazem mikrourazów takich jak uderzenia czy zbyt brutalny manicureWięc jeżli na paznokciach widoczne są białe plamy, należy zażywać dodatkowo cynk (15 mg dziennie, najlepiej z dodatkiem miedzi).
Takie najczęstsze komentarze znalazłam na necie więc może to ci coż pomoże. Ja też swego czasu miałam takie plamki i włażciwie to nic z nimi nie zrobiłam same rosły wraz z paznokciem i po jakimż czasie je po prostu odcięłam 🙂
27 marca 2007 at 18:24brak witamin….
kup sobie jakies witaminki moze Vigor… powinno pomoc 🙂28 marca 2007 at 08:26Tak sie sklada, ze zazywam ZINCAS forte od miesiaca i narazie nie widze zadnej roznicy!!! Sproboje jeszcze te witaminki i sie zobaczy!!!
Jestem dobrej mysli!! 😉29 marca 2007 at 09:07Białe plamy na paznokciach mogą żwiadczyć o tym, że nasz organizm ma niedobór witamin, soli mineralnych, białek lub innych substancji odżywczych.
Ja wcieram capivit A+E robie w pastylce dziure i wcieram w płytkę ten olejek z pastylki.2 sierpnia 2007 at 20:54mojej siostrze farmaceutka zaleciła witaminę A i pomogło, więc może jakiż kompleks witamin też będzie ok 🙂
9 sierpnia 2007 at 15:23Brak zelaza…kup sobie plusz zelazo,no i Vigor.Jedz salate i wszystko co zawriera zelazo.Gwarantuje,ze z czasem mina biale plamki na paznokciach.Tez tak keidys mialam a teraz nie ma plamek,ani paznokcie nie rozdwajaja mi sie.:)
22 czerwca 2008 at 21:20zdecydowanie brakuje ci witamin, kup sobie kompleks witamin to na pewno pomoże
22 czerwca 2008 at 22:18A tam jakies vigory. Kup w aptece zwykłu cynk po kilku dniach nie bedzie sladu. Mój mężczyzna też narzekal na biale plamki na paznokciach bral cynk i po kilku dniach zniknely 🙂
- AutorOdp.