- AutorOdp.
- 22 września 2009 at 12:02
Dowiedziałam się,że mam brata.. wiem tylko w jakim mieżcie mieszka,ile mniej więcej ma lat i że jego ojczym jest lekarzem.. jak go mogę odnaleźć?
22 września 2009 at 12:18Jak znasz imię i nazwisko to możesz skorzystać z książki telefonicznej, jak to nie zadziała to jest jeszcze Biuro adresowe ale tam trzeba więcej szczegółów podać i udowodnić bliskie pokrewieństwo a także być pełnoletnim.
Możesz także poszukać pomocy na forach genealogicznych.
Jednakże chyba najlepszym sposobem są księgi ewidencji ludnożci. Wpisz w bazie ELA na stronach archiwów państwowych nazwę miasta. Znajdziesz ok. 30 ksiąg ludnożci stałej, rejestrów gruntów, rejestrów osób opuszczających gminę i przybywających do gminy, aż po lata 60-te XX w. Księgi te zawierają dużo cennych informacji, w tym dotyczących migracji.
Powodzenia 🙂
22 września 2009 at 12:53znam tylko to, co opisalam..; no i co najwazniejsze znam imię i nazwisko prawdziwego ojca, bo był tez moim ojcem…zwatpilam w to,ze go znajde, nawet teraz juz nie wiem czy to jest sensowne szukac.
22 września 2009 at 13:05Zapytaj Ojca gdzie jego syn się urodził i idź do szpitala, w archiwum powinni mieć akty urodzenia ponad to takie akty urodzenia mają też w UM, albo do kożcioła w którym został ochrzczony tam też w księgach mają wszystko zapisane…
- AutorOdp.