• Autor
    Odp.
  • czarna_lilia
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 5
    • Początkujący

Dowiedziałam się,że mam brata.. wiem tylko w jakim mieżcie mieszka,ile mniej więcej ma lat i że jego ojczym jest lekarzem.. jak go mogę odnaleźć?

isztar
    Member
    • Tematów: 27
    • Odp.: 491
    • Zasłużony

Jak znasz imię i nazwisko to możesz skorzystać z książki telefonicznej, jak to nie zadziała to jest jeszcze Biuro adresowe ale tam trzeba więcej szczegółów podać i udowodnić bliskie pokrewieństwo a także być pełnoletnim.

Możesz także poszukać pomocy na forach genealogicznych.

Jednakże chyba najlepszym sposobem są księgi ewidencji ludnożci. Wpisz w bazie ELA na stronach archiwów państwowych nazwę miasta. Znajdziesz ok. 30 ksiąg ludnożci stałej, rejestrów gruntów, rejestrów osób opuszczających gminę i przybywających do gminy, aż po lata 60-te XX w. Księgi te zawierają dużo cennych informacji, w tym dotyczących migracji.

Powodzenia 🙂

czarna_lilia
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 5
    • Początkujący

znam tylko to, co opisalam..; no i co najwazniejsze znam imię i nazwisko prawdziwego ojca, bo był tez moim ojcem…zwatpilam w to,ze go znajde, nawet teraz juz nie wiem czy to jest sensowne szukac.

isztar
    Member
    • Tematów: 27
    • Odp.: 491
    • Zasłużony

Zapytaj Ojca gdzie jego syn się urodził i idź do szpitala, w archiwum powinni mieć akty urodzenia ponad to takie akty urodzenia mają też w UM, albo do kożcioła w którym został ochrzczony tam też w księgach mają wszystko zapisane…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " brat"

Przewiń na górę