- AutorOdp.
- 16 czerwca 2009 at 12:17
Dziewczyny,
jak to w końcu jest z tą cytologią-jedne źródła podają,że nie powinno się uprawiac sexu przed padaniem cytologicznym nawet 3-4 dni,2-3 dni a inne źródła że wystarczy abstynencja 24godziny przed badaniem!
Bardzo zależy mi na jak njawłażciwszym przygotowaniu do badania,żeby jego wynik był niczym nie zakłocony i miarodajny!16 czerwca 2009 at 13:17pierwszy raz idziesz na cytologie?
17 czerwca 2009 at 07:25Nie,nie idę pierwszy raz,ale tym razem zależy mi aby wynik był jak najbardziej miarodajny więc chciałbym przygotować się jak nalezy! Mój ginekolog co prawda zawsze mówił,że wystarczą 24h przed ale nie byłam do tego całkowicie przekonana! Poczytałam tu i ówdzie i okazało się że w zasadzie co źródło to ine dane-jedni piszą,że 2-3dni,inni że 3-4,więc chciałam zapytać jak wy to robicie w praktyce: ile tych dni bez sexu przed cytologią!
Kurde więc będę musiała teraz zrezygnować z badania:( Planowałam iżć jutro ale to będą zaledwie 2 dni więc chyba mało! A akurat mi przelecie pierwsza połowa cyklu…A czy gdybym jednak wykonała badanie w drugiej połowie cyklu-tj dzień 14 lub 17 po zaczęciu zazywania tabl w tym miesiacu (+jakież dwa po skończeniu krwawienia z odstawienia) to będzie ok czy już poczekać na przyszły miesiąc?!
17 czerwca 2009 at 09:32[usunięto_link] wrote:
Nie,nie idę pierwszy raz,ale tym razem zależy mi aby wynik był jak najbardziej miarodajny więc chciałbym przygotować się jak nalezy! Mój ginekolog co prawda zawsze mówił,że wystarczą 24h przed ale nie byłam do tego całkowicie przekonana! Poczytałam tu i ówdzie i okazało się że w zasadzie co źródło to ine dane-jedni piszą,że 2-3dni,inni że 3-4,więc chciałam zapytać jak wy to robicie w praktyce: ile tych dni bez sexu przed cytologią!
Kurde więc będę musiała teraz zrezygnować z badania:( Planowałam iżć jutro ale to będą zaledwie 2 dni więc chyba mało! A akurat mi przelecie pierwsza połowa cyklu…A czy gdybym jednak wykonała badanie w drugiej połowie cyklu-tj dzień 14 lub 17 po zaczęciu zazywania tabl w tym miesiacu (+jakież dwa po skończeniu krwawienia z odstawienia) to będzie ok czy już poczekać na przyszły miesiąc?!
po pierwsze: pojscie do ginekologa nawet na zwykle badanie wziernikiem bez cytologii i wczesniejsze wspolzycie to szczyt chamstwa. to zupelnie jak pojsc do dentysty z resztkami zarcia miedzy zebami lub do ortopedy z brudem miedzy palcami. jak mozna pokazywac lekarzowi oblepiona sperma szyjke macicy? troche pomyslunku.
trzy dni to jest konieczne minimum.po drugie: jesli bierzesz piguly, mozesz zrobic cytologie w kazdym momencie cyklu. jesli oczywiscie nie krwawisz, bo wiadomo, ze erytrocyty uniemozliwiaja wlasciwy odczyt rozmazu.
17 czerwca 2009 at 09:39Nie wydaje mi się,żeby normalnie myjaca się kobieta miała szyjke macicy oblepioną spermą gdy współżyła dwie doby wczeżniej…
A tego,że gdy bierze się piguły to można robić kiedykolwiek nie słyszałam i nie pisza o tym nigdzie-co więcej nawet mój lekarz który sam mi te piguły przepisuje wyznaczał mi termin cytologii patrząc na kalendarz i uwzględniajac datę ostatiego krwawienia!
17 czerwca 2009 at 10:15Wystarczy po postu nie zalewać spermą wnętrza.
17 czerwca 2009 at 10:38[usunięto_link] wrote:
Nie wydaje mi się,żeby normalnie myjaca się kobieta miała szyjke macicy oblepioną spermą gdy współżyła dwie doby wczeżniej…
A tego,że gdy bierze się piguły to można robić kiedykolwiek nie słyszałam i nie pisza o tym nigdzie-co więcej nawet mój lekarz który sam mi te piguły przepisuje wyznaczał mi termin cytologii patrząc na kalendarz i uwzględniajac datę ostatiego krwawienia!
a myjesz sie uzywajac wziernika?
jesli nie…to masz taka sama szanse umyc szyjke macicy jak pluca, serce czy zoladek.
17 czerwca 2009 at 16:42parvati ile twoim z daniem czasu sperma znajduję się w szyjce macicy?
17 czerwca 2009 at 19:50Parvati zamiast pisać to wszystko jak zwykle nic nie wnoszące do tematu mogłabys poprostu napisać ile dni przed badaniem cytologicznym zachowujesz wstrzemięźliwożć! Tyle chciałam wiedziec-jak wy to robicie w praktyce!
Miał to być temat informacjny raczej niż dyskusjny!
Pytałam czy dwie doby mi stykną,poprostu! Bo jak nie to musze czekac do przyszłego miesiaca raczej!18 czerwca 2009 at 08:09nie, dwie doby nie stykna.
18 czerwca 2009 at 20:21To się akurat żwietnie składa bo akurat dzisiaj dzwoniłam do mojego lakarza zapytać czy w takim wypadku możemy przeprowadzić badanie cytologiczne i okazało się,że go dzisiaj nie ma!
Więc będę miała czas na dokładniejsze przygotowanie: no to nic-trzeba będzie w takim razie tydzień odcierpieć! - AutorOdp.