• Autor
    Odp.
  • aanka91
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 16
    • Bywalec

Jest na forum ktoż, kto starał się o dotację z UE na założenie firmy? Jakie są obecnie szanse otrzymania takiego dofinansowania (firma ma być z branży chemicznej)? Będę wdzięczna za wszelkie porady.

valerie89
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 1
    • Początkujący

Zacznij od przejrzenia programów funduszy unijnych i wyboru tego, w ramach którego chcesz starać się o dotację. Następnie rozpocznij gromadzenie i przygotowywanie niezbędnej dokumentacji, przede wszystkim biznesplanu, który należy złożyć wraz z wnioskiem. Gdy rozpoczną się nabory wniosków, wypełnij dokładnie wniosek i złóż wraz z nim wszystkie dokumenty. Później komisja oceni poprawnożć twojego wniosku, sensownożć biznesplanu i zdecyduje, czy otrzymasz dotację, czy nie. Możesz też zlecić pozyskanie dotacji innej firmie ( w zeszłym roku zleciłam to firmie [usunięto_link] ). Najlepiej jednak udaj się do odpowiednich urzędów, gdzie udzielą ci szczegółowych informacji na temat dotacji.

Goskass
    Member
    • Odp.: 2
    • Początkujący

Otrzymałam dotacje na rozbudowę swojego hotelu. W zasadzie nie jest to hotel, a kamienica z apartamentami. Odnowiłam apartamenty, kupiam nowe, lepsze telewizory. Chciałabym jeszcze kupić karty plastikowe do otwierania drzwi, bo byłoby to wygodniejsze. Myżlałam o firmie [usunięto_link], która produkuje takie karty. Co o niej sądzicie? Znacie ją?

kamillon
    Member
    • Odp.: 24
    • Bywalec

najłatwiej na otwarcie firmy otrzymać srodki przez urząd pracy. Tam spytaj. Musisz przygotowac biznes plan i wniosek, podeprzec się zapotrzebowaniem – zbadac czy jest takowe. otrzymanie srodków nie powinno byc problemem, musisz jednak wiedziec, ze bedą potzrebi Ci żyranci

alarmedquo
    Member
    • Początkujący

przez urząd wiadomo może łatwiej, tylko że tam mniejsze kwoty się dostanie 🙂

Animadea
    Member
    • Odp.: 46
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

przez urząd wiadomo może łatwiej, tylko że tam mniejsze kwoty się dostanie 🙂

Na to nie wpadłam, że może tak być 😉

isabellka
    Member
    • Początkujący

Myżlę, że masz szanse na dotację. Z tego co zauważyłam sporo firm dostaje kasę z urzędu lub UE. Moja firma niestety się nie kwalifikuje, ale gdybym mogła już dawno postarałabym się o kasę chociażby na oprogramowanie takie jak [usunięto_link] pozwalające na zarządzanie firmą. niestety musze sobie radzić sama i wszystko kupować z własnej kieszeni. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że ci się uda.

lekromaniak
    Member
    • Odp.: 4
    • Początkujący

Witam wszystkich,
    To będzie małe zaproszenie o charakterze niedochodowym. Wierzę, że nikt się nie obrazi “ choć to być może temat nieco odbiegający od zagadnień forum.
    Otóż fundacja Training Projects, z którą współpracuję oferuje aktywistom charytatywnym udział w darmowej Akademii Innowatora i Strategia NGO. To cykl doradczy dla organizacji sportowych, turystycznych, prozdrowotnych, ekologicznych, edukacyjnych, charytatywnych, ruchów miejskich itp. “ wszystkich, którzy działają społecznie. Udział w zajęciach w 100% sponsoruje nasza fundacja. W naszym serwisie www więcej informacji : [usunięto_link]
    Serdecznie zapraszamy,
    Rafal
    PS. Proszę tej notki nie odczytywać jako darmowej promocji “ chodzi o akcję charytatywną dla organizacji charytatywnych.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Dotacje unijne"

Przewiń na górę