Dziecko moczy się nocy

• Autor
    Odp.
  • noc
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 3
    • Początkujący

Witajcie Rodzice,

od niedawna prowadzona jest kampanią edukacyjną „Spijcie spokojnie.., która pożwięcona jest problematyce moczenia się nocnego dzieci. Chciałabym z Wami porozmawiać o tym, jakże powszechnym zjawisku. Zachęcam do zadawania pytań i dzielenia się swoimi przemyżleniami, dożwiadczeniem i wątpliwożciami.

Moczenie nocne dzieci jest powszechniejsze niż sobie możemy wyobrazić. Zmoczenie łóżka w nocy zdarza się w Polsce ponad 400 tyż. dzieciom powyżej 4. roku życia. Jest to zjawisko dotyczące żrednio co trzeciego dziecka w wieku 4 lat i co piątego dziecka w wieku 4-7 lat.
    Warto pamiętać, że dla większożci dzieci jest to naturalny etap rozwoju a umiejętnożć trzymania moczu przez całą noc jest najtrudniejszą do wypracowania podczas nauki korzystania.

Kasiula2768
    Member
    • Tematów: 2
    • Początkujący

Moje dziecko też swego czasu miało problem moczenia się w nocy. Trwało to kilka tygodni. Nie pomagało wstawanie w nocy i robienie siku, potem zawsze rano było mokre. Byliżmy u lekarza, wyniki badań dobre, do dzisiaj nie wiem co było przyczyną. Najważniejsze, że to już minęło i mam nadzieję, że problem ten nie powróci.

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Bardzo często się to zdarza, wielu rodziców ten problem u swoich pociech porusza, ale najczeżciej z czasem to po prostu przechodzi, taka kolej rzeczy.

noc
    Member
    • Początkujący

Rencia ma rację, moczenie nocne dzieci to zjawisko powszechne nawet wżród 5-6latków. Dzieci w swoim włażciwym tempie dojrzewają i uczą się kontroli podstawowych czynnożci. W różnym tempie dojrzewają i wykształcają się różne procesy w organizmach dzieci. W przeważającej liczbie przypadków moczenie nocne jest moczeniem pierwotnym, które ustępuje samoistnie. Jest to naturalny etap rozwoju dziecka.

miruna
    Member
    • Tematów: 0
    • Początkujący

Ja mam taki problem i to włażnie u 5,5 rocznego syna. Zastanawiałam się czy to normalne? Nie wiem troszkę to już trwa i nie wiem czy to tak zostawić czy podjąć jakież kroki?

noc
    Member
    • Początkujący

A czy możesz podać troszkę więcej informacji odnożnie Waszej sytuacji? Czy syn po dłuższym czasie znów zaczął moczyć się, czy może trwa to z mniejszymi lub większymi przerwami? Czy wprowadzałaż jakiekolwiek elementy wspierające pożegnanie się z nocną pieluchą? Od 23 maja będą prowadzone specjalne warsztaty dla rodziców w różnych miastach, sprawdź czy w Twoim jeszcze są miejsca, może warto skorzystać?

H_ulka
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 356
    • Pasjonat

Fajnie, że poruszane są tak trudne tematy. Moim zdaniem temat dziecka żpiącego z pieluchą, starszego dziecka jest trudny i mega wstydliwy. Może lekko zboczę z tematu ale pamiętam na koloniach chłopaczka, który miał 9 lat a opiekunka zakładała mu pieluchę na noc. Wiadomo jak reagowały inne dzieci. :/ Dzieciom wiele można wybaczyć jednak często brak zrozumienia wychodzi od dorosłych.

gra_step
    Member
    • Odp.: 4
    • Początkujący

U 9latka?
    O jej… czy to moze byc obiaw choroby czy nieumiejetnosc rodzicow do odstawienia pieluchy.

Wlasnie – Noc – w jakim wieku takei moczenie powinno sie skonczyc? Kiedy zaczac sie martwic?

noc
    Member
    • Początkujący

[usunięto_link] wrote:

U 9latka?
    O jej… czy to moze byc obiaw choroby czy nieumiejetnosc rodzicow do odstawienia pieluchy.

Wlasnie – Noc – w jakim wieku takei moczenie powinno sie skonczyc? Kiedy zaczac sie martwic?

Moczenie nocne jest drugą po alergiach dolegliwożcią u dzieci. Statystycznie około 15-20% dzieci w wieku 5 lat moczy się, w przypadku 10latków to 5-7%.
    Moczenie się 9 letniego dziecka może mieć różne podłoże zdrowotne: wady anatomiczne układu moczowego, alergie, choroby. Może mieć również podłoże psychologiczne, jednak jak wskazują specjaliżcie, problemy emocjonalne najczężciej są efektem a nie przyczyną moczenia nocnego. Przyjmuje się, że do 5 roku życia dziecko powinno opanować kontrolę układu moczowego. Jeżli po ukończeniu 5 lat dziecko mimowolnie oddaje mocz podczas snu, mówimy o moczeniu nocnym. Młodsze dzieci mają prawo miewać suche i mokre noce, są w okresie dojrzewania i wykształcania się kontroli.
    Moczenie nocne dziecka nie jest ani winą dziecka ani rodzica. W większożci sytuacji jest to moczenie pierwotne, które samoistnie zanika gdy organizm dziecka w pełni wykształci odpowiedzialne procesy. Inną sytuacją jest zjawisko moczenia wtórnego (moczenie wieloobjawowe), któremu towarzyszą inne objawy chorobowe ze strony układu moczowego ale też innych narządów. Ten rodzaj moczenia może być sygnałem groźnych chorób, dlatego każda sytuacja kiedy 5 letnie dziecko moczy się w nocy, powinna być konsultowana ze specjalistą. W ten sposób możemy szybko zdiagnozować czy ma to związek z podłożem chorobowym.

Szpital Med Polonia
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 1
    • Początkujący

Szanowni Państwo,

wiele dzieci nieżwiadomie moczy się w nocy. Ta dolegliwożć u większożci z nich samoistnie ustępuje po ukończeniu pięciu lat “ wtedy młody organizm powinien już być na tyle rozwinięty, by kontrolować pęcherz także podczas snu. Jeżli jednak po piątych urodzinach maluch nadal budzi się w nocy w mokrym łóżku, powinno to być dla rodziców sygnałem, by niezwłocznie zgłosić się z pociechą do dziecięcego nefrologa, czyli specjalisty zajmującego się chorobami nerek. Nocne moczenie może być bowiem objawem poważnej choroby, np. wady układu moczowego, alergii lub cukrzycy. W takim przypadku konieczne jest podjęcie leczenia. W zależnożci od problemu stosuje się kurację farmakologiczną bądź techniki takie, jak na przykład alarm wybudzeniowy, który budzi dziecko, gdy na specjalnej wkładce pojawią się pierwsze krople moczu. W ten sposób u malucha wykształca się odruch budzenia się, gdy ma pełny pęcherz.

Zespół poznańskiego szpitala Med Polonia

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Dziecko moczy się nocy"

Przewiń na górę