- AutorOdp.
- 31 marca 2009 at 21:41
Dzisiaj byłam u ginekologa po dobór moich pierwszych tabletek i wybrała mi babeczka Yasminelle.
Przyszłam jednak do odmu i trochę o nich poczytałam – niektórzy mówią, że jest to lek dla kobiet/ dziewcząt ważących ok. 55kg.
Ja spokojnie ważę z 10kg więcej więc boję się, że mimo wszystko mam źle dobrane tabletki, bo poziom hormonów jest za niski w stosunku do mojej wagi i mogę się niemile zdziwić jeżli zacznę je stosować i kochać się z partnerem.
Jaka jest więc prawda z Yasminelle i wagą wyjżciową kobiety przez zażyciem pierwszej tabletki?
1 kwietnia 2009 at 20:27eeeee, nie sądzę aby poziom hormonów korelował z wagą.
korzystałam z Yasminelle przez jakiż czas i zupełnie nie czułam, że je biorę (poza oczywistymi zmianami), więc w moim przypadku były idealne.
gdybyż miała zamiar zapytać ile ważę, od razu odpowiadam – poniżej 55. natomiast – patrz zdanie pierwsze. i tego się trzymajmy.2 kwietnia 2009 at 06:50no włażnie tak porozmawiałam ze znajomymi i doszłam do wniosku, że trochę za bardzo uwierzyłam w pseudo-opinie „ekspertek” na temat tych leków, bo biorą je zarówno kobiety młode jak i starsze, grubsze jak i chudsze 😳
Tak samo jak z trójfazowymi, podobno są przeznaczone dla kobiet bardzo dojrzałych, ok. 40, tymczasem moja znajoma brała je od 18, także znów plotka plotką a fakt, faktem.Mimo wszystko dziękuję za odpowiedz 🙂
2 kwietnia 2009 at 08:25oczywiscie, ze skutecznosc antykoncepcji hormonalnej ma wiele wspolnego z waga. kobietom z duza nadwago nie powinno sie jej przepisywac, bo po prostu moze sie okazac nieskuteczna. bylo juz wiele badan na ten temat.
ale ty nie jestes kobieta z duza nadwaga.
wiec nie masz sie czym martwic.
9 kwietnia 2009 at 10:34Ja biorę Yasminelle, a ważę 68 kg przy wzrożcie 170 cm. Też się bałam, że może za gruba jestem, i przez pierwszy misiąc drżałam, zwłaszcza, że nic mi nie było, ani jednego złego objawu, aż tu madszedł okres i proszę krwawienie takie, że mogłabym we wkładkach chodzic i trwało ze 4 dni ani jednego skurczu brzucha, więc się uspokoiłam. 🙂
- AutorOdp.