- AutorOdp.
- 29 kwietnia 2008 at 14:20
Na czym polega szybka przemiana materii ?
30 kwietnia 2008 at 07:59w największym skrócie na tym, że organizm szybko przerabia składniki pokarmowe, które mu dostarczasz. kazdy przecież przerabia, jeden szybciej inny wolniej.
30 kwietnia 2008 at 09:00acha no ale w jaki sposob sie to dzieje ? i od czego to zalezy ?
30 kwietnia 2008 at 09:05heh… a to to ja już dokładnie nie wiem… aczkolwiek pamiętam że w podręczniku do biologii powinno być… 😉
30 kwietnia 2008 at 09:16hihi no wlasnie szukalam szukalam i zbytno duzo nie znalazlam 🙂
30 kwietnia 2008 at 09:19kumpela z liceum zdawała rozszerzoną biologię i miała taki wypasiony podrecznik dla lic. profilowanych i techników. tam bylo na pewno. o ile dobrze pamietam były tam jakież enzymy i inne duperele… ja akurat laik jestem jesli o to chodzi…
30 kwietnia 2008 at 09:35acha, no ja jeszce poszukam moze cos bedzie w ksiazce
30 kwietnia 2008 at 13:57poszukaj w necie
30 kwietnia 2008 at 19:45spoko
3 maja 2008 at 19:45będzie wiecej odpowiedzi ? bo chcialbym sie czegos o tym dowiedziec ;p 😉
6 maja 2008 at 08:22Przemiana materii, metabolizm, całokształt reakcji biochemicznych zachodzących w komórce, zapewniających jej wzrost, pobudliwożć, zdolnożć do ruchu, egzystencji, regeneracji i rozmnażania. Są to wszystkie procesy syntezy (anabolizmu) i rozpadu (katabolizmu) występujące w komórkach bakterii, rożlin i zwierząt, których organizmy pobierają stale nowe substancje, przekształcają je w najrozmaitszy sposób, wytwarzają nowe związki wchodzące w skład komórki oraz przekształcają energię potencjalną dużych cząsteczek węglowodanów, tłuszczów i białek w energię kinetyczną i ciepło w wyniku przemiany tych związków w inne, prostsze substancje.
Ten stały przepływ energii w obrębie komórki i pomiędzy komórkami jest jedną z wyłącznych i charakterystycznych włażciwożci istot żywych. Nauka zajmująca się badaniem przekształceń energii w żywych organizmach nosi nazwę bioenergetyki.
W żwiecie istot żywych można wyróżnić trzy główne typy przekształceń energii:
Chlorofil a – wzór strukturalny
Chlorofil b – wzór strukturalny
1) pochłanianie energii promieniowania słonecznego przez występujący w komórkach rożlinnych chlorofil i przekształcanie jej w procesie fotosyntezy w energię chemiczną wykorzystywaną następnie do syntezy węglowodanów i innych związków organicznych.
Fotosynteza – schemat ogólny
2) przekształcanie energii chemicznej cząsteczek węglowodanów i innych związków w użyteczną biologicznie energię związków wysokoenergetycznych zawierających wiązania ortofosforanowe w mitochondriach, w procesie oddychania komórkowego.
Budowa mitochondrium
3) wykorzystywanie przez komórki energii związków wysokoenergetycznych do wykonywania pracy – np. mechanicznej – przy skurczu miężni, elektrycznej – przy przewodzeniu impulsów, osmotycznej – przy przemieszczaniu się komórek wbrew gradientowi stężeń, czy chemicznej – przy syntezie cząsteczek potrzebnych do wzrostu organizmów.
Nieodzowną rolę we wszystkich reakcjach biochemicznych biorą udział enzymy, które przyżpieszają te reakcje tak bardzo, że praktycznie nie miałyby one możliwożci zajżcia bez ich udziału. Można badać metabolizm tylko jednej tkanki lub narządu lub żledzić reakcje chemiczne, jakim podlegają cząsteczki i jony. I tak według tego ostatniego kryterium wyróżniamy przemianę białkową, tłuszczową, węglowodanową, kwasów tłuszczowych, mineralną i wodną.
Podstawowe zużywanie energii w spoczynku – tzw. przemiana podstawowa – zależy od aktywnożci, wieku, płci, ciężaru, stanu hormonalnego i proporcji ciała. Oznacza się ją zwykle metodami pożrednimi, z ilożci zużytego tlenu lub wydalonego dwutlenku węgla w okreżlonym czasie i wyraża się ją zwykle w kaloriach na m2 powierzchni ciała.
Zaburzenia przemiany materii są przyczyną chorób metabolicznych (u ludzi np. cukrzyca).
Odwiedź w Internecie: ChemFan
Zobacz również: Przemiana materii ponadpodstawowa, Przemiana materii całkowita, Przemiana materii podstawowa
Inne na ten temat: Oparin Aleksandr Iwanowicz, Chrom, Żywienie osób starszych, Żywienie człowieka dorosłego, Glin, Jod, Cholesterol – składnik pokarmowy, więcej »
6 maja 2008 at 10:58to jest za mądre dla mnei a po 1 pytanie troche inaczej moje brzmialo ;]
6 maja 2008 at 11:05ale to jest włażnie odpowiedź na twoje pytanie… z biologicznego punktu widzenia. no i ja się trochę dowiedziałam… 😉
to w takim razie oleczko wytłumacz dokładniej co włażciwie chcesz wiedzieć?
6 maja 2008 at 11:25hehe no ale jednak to dla mnei za madre ;p hihi no kurcze cialabym wiedziec ogolne co zrobic zeby miec szybsza przemiane materii ? i jak mozna poznac to ze ma sie szybka przeminae materii ?
6 maja 2008 at 11:45Oleczka proponuję żebyż poczytała w necie jest dużo tematów na ten temat i na pewno znajdziesz coż co zrozumiesz 🙂
- AutorOdp.