• Autor
    Odp.
  • Pawell91
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Na początku Witam Was wszystkie Panie 😛 (może troche dziwne, bo co robi chłopak na forum kobiet ale mam do Was pytanie a Wy na tym na pewno znacie się lepiej niż jakiż tam facet 😀 )

Hm… mam pewien problem, może potraficie mi go rozwiązać a więc: zawsze po kąpieli po około 2-3 minutach zaczyna mnie swędzieć całe ciało i ogólnie jest to nieprzyjemne. I co to może być? Podejrzewam, że przesuszona skóra, ale nie wiem jak sie tego 'swędzenia’ pozbyć. Stosuję też po kąpieli balsam nawilżający który w sumie też nic nie daje i swędzi nadal, chociaż może troszkę mniej. Ah i jeszcze jedno, chodzę od niedawna na solarium, ale i jak nie chodziłem miałem ten sam problem.. Proszę o jakież rady:)

Pozdrawiam

Paweł

oh_ja
    Member
    • Odp.: 56
    • Stały bywalec

bardzo nam miło, że jest jakiż chłopak na forum 😉
    woda niestety bardzo wysusza skórę i jej prawidłowe nawilżenie to podstawa.musisz mieć dobry balsam nawilżający dostosowany do twojego typu skóry czyli skóry suchej i być może wrażliwej.ale jeżli nic nie nie poprawia to może warto pokazać się na przykład u dermatologa?pozdrawiam

Pawell91
    Member
    • Początkujący

do dermatologa to chodzę z twarzą ze tak powiem hehe 😆

A więc i zapytam przy okazji:)

oh_ja
    Member
    • Stały bywalec

wszak nie od dziż wiadomo, że dermatolog zajmuje się nie tyko twarzą ale ciałem tez 😉 także zapytaj go przy okazji i na pewno cos ci poradzi lepiej niz ktokolwiek inny 🙂

tygrysek
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 1080
    • Maniak

nie masz ty przypadkiem atopowego zapalenia skóry? zwykły balsam nawilżający nic nie da. spróbuj coż z mocznikiem, np DARDIA LIPO MLECZKO, albo jakiż inny apteczny.

ale najlepiej spytaj lekarza. a solara na pewno pogarsza sprawę. jeżli jeszcze nie zdążyła, na pewno w końcu to zrobi…

Pawell91
    Member
    • Początkujący

nic takiego nie mam chyba……hm az sie wystraszylem po nazwie;D hehe

no nie czuje zmiany zeby solarium cos pogorszyło, na pewno nie jest dobre w tej sytuacji, ale cóż…głupota ludzka;D hehe, mania wyglądu xD

tygrysek
    Member
    • Maniak

hm… da się z tym żyć… nawet bezobjawowo jak się umie zadbać o siebie 😉

atopowe, czyli alergiczne. objawiać się może różnie-plamy na skórze, czasem krostki, czasem swędzenie, przesuszenie… nie mówię, ze to masz, tylko pytam, bo to co opisałeż jest częstym objawem.

oh_ja
    Member
    • Stały bywalec

tygrysek ma rację,moze to jest po prsotu atopowe zapalenie skóry.i od razu mowię ci, że da się z tym żyć ;)bo sama mam taką skóręno i niestety trzeba bardzo o nia dbać i uważać na nią.i na solarium w związku z tym nie chodzę wcale 🙂 także tak jak pisałam już wczeżniej- zapytaj lekarza 😉

Pawell91
    Member
    • Początkujący

hmmm…nio to trzeba by sie przejsc do dermatologa w koncu;)…ale plam i zadnych krostek nie mam, tylko to ze swędzi okropnie i jest to nieprzyjeeeemne po prostu 🙂

ale nie chcę sie żegnac z solarium….:D

To dzięki dzieewczyny za odpowiedź :**

Pozdrawiam:)

tygrysek
    Member
    • Maniak

plamy czy krostki to już forma zaawansowana, że tak powiem 😉 zaczyna się od swędzenia (najszybsza reakcja alergiczna na różne bodźce, np przesuszenie skóry)

ja się dowiedziałam włażnie że mam atopowe zapalenie ok osiemnastego roku życia. i dzięki odpowiednim kosmetykom (a parę latek już minęło od tamtej pory) nie mam absolutnie żadnych objawów oprócz tego że mnie coż czasem zaswędzi.

no ale… to nie koniecznie musi być TO, w twoim przypadku 😀

oh_ja
    Member
    • Stały bywalec

ja jestem włażnie po wizycie u dermatologa i rozmawialismy sobie trochę o moim atopowym zapaleniu skóry.powiedziałami co i jak, przepisala odpowiednie mażci i kremy i mam nadzieję ze bedzie dobrze.najwazniejsze to dbać o siebie swoj typ skóry i swoje ewentualne problemy kosmetyki i bedzie dobrze 🙂

oh_ja
    Member
    • Stały bywalec

zgadz się, każda skóra wymaga odpowiedniego nawilżenia i pielęgnacji tez 🙂 bo kiedy mamy zadbaną skórę to i od rzu czujemy się lepiej.i w razie jakichkolwiek wątpliwożci zawsze ide do lekarza i pytam sie go o wszystko:)

patunia28
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 986
    • Zasłużony

no dla mnie też balsamik to podstawa 😀 bez względu na wszystko 😉 nbawet przy takich problemach dermatologicznych – tylko wtedy na skład trzeba patrzeć – dbanie o nawilżenie jest konieczne 🙂 a czego teraz używasz/cie?

Mirabelka
    Member
    • Tematów: 32
    • Odp.: 585
    • Zasłużony

ja DOVE- zielona herbatą trawa cytrynowa i mięta- chłodzi więc na upał żwietny! w pracy smaruję nim łydki bo nóżki od robótki puchną :/

oh_ja
    Member
    • Stały bywalec

ja uzwyazm tylko dermokosmetyków, które kupuję w aptekach.mam akurat taki typ skóry,że potrzebuję „specjalych”rzeczy.ale i tak wydaje mi się,że takie produkty sa dobre nie tylko dla ludzi,którzy mają skórę z problemami 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Przesuszona skóra?"

Przewiń na górę