W co warto jest obecnie inwestować?

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    odessa
    Uczestnik
    • Tematów: 12
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Cześć!

Chciałabym odkładać coś na stare lata (o ile dożyję), ale nie mam pojęcia o inwestowaniu i dla mnie to czarna magia, jak próbuje cokolwiek zrozumieć to dochodzę do wniosku że jeszcze bardziej nic nie rozumiem. W tamtym roku poszłam na uop i mam PPK, ale to za mało tym bardziej że wątpię że jeszcze 30 lat będę zawsze na uop.

I teraz pytanie: co taki ktoś jak ja, co nie ma pojęcia o inwestowaniu, powinien zrobić żeby bezpiecznie i w mało skomplikowany sposób inwestować? Jeśli IKE to gdzie? Jeśli IKZE to gdzie? A może oba? Ile kosztuje prowadzenie takiego rachunku? Wystarczy wpłacić i zlecić inwestowanie bankowi czy nie ma takiej opcji i w każdym przypadku będę musiała siedzieć i analizować jakieś dziwne rzeczy żeby cokolwiek z tego mieć i nie stracić?

Z chęcią przyjmę wszystkie rady i polecajki gdzie można po krotce się doedukowac nie mając za dużo czasu.

Dziękuję z góry.

rossa
    Uczestnik
    • Tematów: 18
    • Odp.: 71
    • Stały bywalec

o że przestaniesz być na uop nie przeszkadza ppk, ile sobie tam nazbierasz to twoje, po zmianie umowy po prostu nie bedzie tam dopłat ale zebrana kwota będzie sobie pracować.
    Jak nie wiesz nic o inwestowaniu i nie chcesz się dowiedzieć to najłatwiej założyć ikze/ ike obligacje, choć ja bym szła w np ikze obligacje i ike maklerskie i kupienie tam najprostszego etf,
    Dziś wiedza o inwestowaniu nie jest tajemna, inwestowanie na emeryture nie wymaga śledzenia spółek itd nie wiadomo czego, szczegolnie ze są takie możliwosci jak obligacje, etfy czy ewentualnie fundusze, gdzie po prostu twoim głównym zadaniem jest wpłacenie kasy
    Choć zawsze warto poczytać chociaż o podstawach… jak już założysz np konto ikze obligacje to trzeba wskazac jakie obligacje mają byc kupowane za to co wpłacisz, moim zdaniem najlepiej brac sobie 100edo lub mieszanke edo i tos, ale najlepiej sobie wyrobić własne zdanie  Plus polecam również część oszczędności zainwestować w złoto.

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę