• Autor
    Odp.
  • ausia
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 357
    • Pasjonat

Wiem, że to nie jest związane pytanie z tym forum, ale nurtuje mnie jedna rzecz, czy jest to możliwe, aby ktoż całkiem obcy mieszkający gdzie indziej mógł wejżć w czyjż numer IP i z tego numeru zalogować się jako kto inny i pisać.. ??
    No i obrażać inne osoby… ??

Figa
    Keymaster
    • Tematów: 59
    • Odp.: 880
    • Zasłużony

Tak jest taka mozliwożć. Jednak zwykle te skrzynki służą do spamowania.

telpeloth
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 46
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Wiem, że to nie jest związane pytanie z tym forum, ale nurtuje mnie jedna rzecz, czy jest to możliwe, aby ktoż całkiem obcy mieszkający gdzie indziej mógł wejżć w czyjż numer IP i z tego numeru zalogować się jako kto inny i pisać.. ??

A możesz sprecyzować? O jaką dokładnie sytuację chodzi, jaki jest typ łącza (IP statyczny, dynamiczny, własny, dzielony), korzystając z jakich usług ktoż coż pisał…

Mogę podać Ci z głowy kilka przykładów, ale podejrzewam, że i tak nie utrafię Twojego problemu…

ausia
    Member
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

A możesz sprecyzować? O jaką dokładnie sytuację chodzi, jaki jest typ łącza (IP statyczny, dynamiczny, własny, dzielony), korzystając z jakich usług ktoż coż pisał…

Mogę podać Ci z głowy kilka przykładów, ale podejrzewam, że i tak nie utrafię Twojego problemu…

wiesz ja się na tym nie znam, jakie to jest łącze, ale wiem, że jestem podłączona do kablówki, a kabel mamy w piwnicy.. chodzi o to, że ktoż wchodząc na inny forum wszedł tam jako ” Pudzian” i zaczął obrażać tam ludzi, których ja polubiłam.. owszem ja też byłam na tym forum ale do 22giej bo potem poszłam spać, a ten gożciu będąc „podłączonym do mojego IP” zaczął potem klikać i obrażać tamtejszych ludzi, admin tamtego forum, wyżwietlił mój numer IP i oczywiżcie ogłosił, że to ja pisałam podszywając się pod tą inną osobę, a to nie byłam ja bo mnie wówczas przy komputerze nie było… no i cała reszta zaczęła mnie smarować błotem i wyzywać, że jestem obłąkana i takie tam, dostałam po d… za coż czego nie zrobiłam i nie miałam z tym nic wspólnego, dlatego pytam czy jest to możliwe? większożć ludzi mówi, że jest to możliwe, ale też chcę tu usłyszeć waszą opinię czy to jest możliwe? no i czy Was też, coż takiego w życiu spotkało?? 😥 😥
    A najbardziej zabolało mnie to, że mój M też wierzy w to, że to ja klikałam… 🙁 🙁 😥 😥

telpeloth
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 46
    • Bywalec

Przede wszystkim pamiętaj, że rzadko kiedy możesz sobie pozwolić na własne IP, dostawcy internetu zwykle każą sobie za prywatny adres płacić. Jeżli nie masz prywatnego, zewnętrznego IP, a zakładam, że nie masz, to może to być ktoż np. z Twojej sieci osiedlowej. Z racji tego, że IPv4 dysponuje bardzo ograniczoną liczbą adresów, zwykle w ramach oszczędzania numerów IP stosuje się tzw NAT, czyli w skrócie – cała sieć osiedlowa czy firmowa jest na zewnątrz widziana jako jedno IP. I nie ma możliwożci stwierdzenia, kto konkretnie z danej sieci coż przeskrobał – widać jedno IP. Wniosek jest taki:

– ktoż z Twojej sieci osiedlowej zalogował się na forum i poobrażał ludzi, a że IP wspólne, to i tak spadło na Ciebie.

– ktoż wykorzystując backdoora włamał Ci się do komputera i z niego poobrażał ludzi, choć to wydaje mi się mało prawdopodobne…

btw czy „o 22 poszłam spać” znaczy „o 22 wyłączyłam komputer”?

ausia
    Member
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

Przede wszystkim pamiętaj, że rzadko kiedy możesz sobie pozwolić na własne IP, dostawcy internetu zwykle każą sobie za prywatny adres płacić. Jeżli nie masz prywatnego, zewnętrznego IP, a zakładam, że nie masz, to może to być ktoż np. z Twojej sieci osiedlowej. Z racji tego, że IPv4 dysponuje bardzo ograniczoną liczbą adresów, zwykle w ramach oszczędzania numerów IP stosuje się tzw NAT, czyli w skrócie – cała sieć osiedlowa czy firmowa jest na zewnątrz widziana jako jedno IP. I nie ma możliwożci stwierdzenia, kto konkretnie z danej sieci coż przeskrobał – widać jedno IP. Wniosek jest taki:

– ktoż z Twojej sieci osiedlowej zalogował się na forum i poobrażał ludzi, a że IP wspólne, to i tak spadło na Ciebie.

– ktoż wykorzystując backdoora włamał Ci się do komputera i z niego poobrażał ludzi, choć to wydaje mi się mało prawdopodobne…

btw czy „o 22 poszłam spać” znaczy „o 22 wyłączyłam komputer”?

Ja komputera nie wyłączam w ogóle, ja poszła już o tej godzinie spać… 😕

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Pytanie, pielne"

Przewiń na górę