- AutorOdp.
- 28 sierpnia 2007 at 08:18
od niedawna nosze soczewki jednodniowe i jestem z nich zadowolona w zwiazku z tym mam pytanie do pan bardziej rozeznanych w temacie, a wlasciwie dwa pytania:
1) czy jesli w opakowaniu z soczewkami miesiecznymi jest 6 sztuk soczewek to te szesc sztuk jest na miesiac, czyli kazda para na ok. 10 dni czy tez moze 1 para na 30 dni??
2) czy w soczewkach miesiecznych jest soczewka prawa i lewa jesli obie maja tyle samo dioptrii i czy mozna to pomylic?
29 sierpnia 2007 at 07:51podpowiedzcie cos prosze!!!!
30 września 2008 at 22:10trochę późno odpisuję ale pewnie się komuż przyda. odnożnie pierwszego pytanka to jest jedna para na miesiąc czyli jak
masz 6 sztuk w opakowaniu to masz soczewki na 6 miesięcy;
a co do drugiego, to zalezy od wady jezeli masz jednakową na oba
oczy to jest to bez znaczenia, a jezeli masz inne wady to masz
podpisane – glownie jest to oznaczenie L-lewe oko, R-prawe oko15 stycznia 2009 at 14:02Poprawię:
Jeżli masz opakowanie z 6 sztukami to…..;> starczy Ci to na 3 miesiące.
Bo korzystasz z dwóch sztuk na raz.
Do tego kupujesz sobie płynik (data ważnożci takiego płynu to 3 miesiące, więc nie ma problemu). Sam noszę soczewki i płynik kupuję mały (bodajże 125ml) i na 3 miesiące mi spokojnie starcza.Jeżli masz różne wady – to po wizycie u okulistki zawsze dostajesz karteczkę (którą powinnaż zawsze nosić przy sobie – jeżli np. zdarzy Ci się wypadek – taka karteczka jest bardzo istotna dla lekarzy – wiedzą że masz soczewki na oczach i trzeba Ci je zdjąć) na owej karteczce rozpisane są wady Lewe oko – taka wada, Prawe oko – taka wada. A już na soczewkach napisane są wyłącznie same wady.
2 października 2009 at 12:43nie zaleca się zamieniania soczewek nawet jesli ma się ta samą wadę jednym i w drugim oku.
W ten sposób przenosi sie bakterie i inne żwiństwa mogące podrażniać oko.
najlepiej napisac sobie na pojemniczki L i R (o ile producent nie umieżcił już takiego oznaczenia)
3 grudnia 2009 at 20:03[usunięto_link] wrote:
najlepiej napisac sobie na pojemniczki L i R (o ile producent nie umieżcił już takiego oznaczenia)
Albo kupić sobie soczewki jednodniowe i wtedy nie ma problemu z pomyleniem soczewek;)
7 grudnia 2009 at 13:30Ja korzystam z soczewek jednodniowych włażnie i nie myli mi się nigdy, którą soczewkę powinnam wsadzić do którego oka 🙂 Także jak najbardziej polecam kupno jednodniowych soczewek. Duży wybór soczewek mają na stronie szkla.com, gdzie też sama się zaopatruję 🙂
7 grudnia 2009 at 21:23No jednak wydatek związany z soczewkami jednodniowymi jest większy niż w przypadku zakupu soczewek miesięcznych.
11 grudnia 2009 at 01:42[usunięto_link] wrote:
No jednak wydatek związany z soczewkami jednodniowymi jest większy niż w przypadku zakupu soczewek miesięcznych.
Zgadzam się, ale nie zawsze tak jest. Ja np. teraz zakupiłam opakowanie jednodniowych soczewek i dostałam 10szt. gratis;) bo Bausch ma teraz taką promocję;) Wiec szukajcie, a znajdziecie:))
11 grudnia 2009 at 22:10Gosiu, ale 30 dni liczy się od daty otworzenia opakowania soczewek miesięcznych a nie ilożci dni które je faktycznie nosisz na 🙂
taka praktyka nie jest dobra z punktu widzenia higieny soczewek.
13 grudnia 2009 at 18:47To moze rzeczywiżcie powinnaż przestawic się na jednodniowe? Przeciez miesięczne u ciebie w takim wypadku tez się marmują, bo jeżli nie nosisz ich w weekendy, to już masz tylko 22 dni przydatnożci zamiast 30…
13 grudnia 2009 at 22:25Może powinnaż najpierw przetestować soczewki jednodniowe- wiem, ze w niektórych salonach rozdają takie gartisowe weekendpacki, może rozejrzyj się u siebie w okolicy:)
12 stycznia 2010 at 13:15Widzę, że polecacie soczewki jednodniowe. Na pewno jest to dobre rozwiązanie, choć z drugiej strony wiąże się to z większym wydatkiem. Soczewki jednodniowe są droższe, ale na pewno lepiej wpłynie na twoje oczy.
27 lutego 2010 at 16:30[usunięto_link] wrote:
Widzę, że polecacie soczewki jednodniowe. Na pewno jest to dobre rozwiązanie, choć z drugiej strony wiąże się to z większym wydatkiem. Soczewki jednodniowe są droższe, ale na pewno lepiej wpłynie na twoje oczy.
Podpisuję się pod tym. Soczewki jednodniowe są cieńsze, a więc przepuszczają więcej tlenu do oka. Ponadto ponieważ co dzień się je zmienia jest mniejsze ryzyko zakażenia. Minusem jest cena. Przy soczewkach należy również pamiętać o ty, żeby szczególnie dbać o oczy; dobre jest jedzenie jagód, które regenerują barwnik (ja kupuję sobie pryzmin), do demakijażu oczu najlepiej używać delikatnych płynów (ja np. zmywam płynem do soczewek). I oczywiżcie nie można nosić soczewek dłużej niż to jest podane; może to spowodować zakażenie oka, a z tym trudno sobie potem poradzić.
6 września 2010 at 07:21Zgadzam się z poprzednią opinią. Nosiłam kiedyż soczewki kwartalne i zauważyłam ogromną zmianę kiedy zmieniłam na dwutygodniowe nie mówiąc już o jednodniowych. Jest o wiele większy komfort i moje oczy są mniej zmęczone, a także czuję, że kiedy wychodzę na całą noc soczewki nie wysychają tak szybko. Poza tym kiedy mogę kupić więcej par na szkla. com to cena już nie jest tak wysoka jak kilka lat temu.
- AutorOdp.