- AutorOdp.
- 3 czerwca 2008 at 10:34
Jedzenie, które przyżpiesza procesy spalania tkanki tłuszczowej. Jak myżlicie? Czy istnieje coż takiego? Pewnie, że tak. W tym artykule dowiesz się więcej.
Termogeniki to substancje, które powodują zwiększone uwalnianie ciepła z organizmu. Substancje te prowadzą do powstania zjawiska o nazwie termogeneza. Otóż jest to proces, podczas którego z tkanki tłuszczowej zostanie pobrana energia w celu produkcji energii termicznej.
Stosowanie termogeników jako suplementów diety lub spożywanie ich w codziennych posiłkach powoduje podwyższenie metabolizmu, zwiększenie wydatków energetycznych i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Termogeniki występują w naturalnej postaci w niektórych żrodkach spożywczych (o tym dalej). Jednak w praktyce stosuje się suplementy, czyli tzw. Fat-Burnery. Są to preparaty, których skład jest tak skomponowany, aby zarówno zwiększał metabolizm i termogenezę w stanie odpoczynku, jak i potęgował ją podczas treningu. Najlepszymi naturalnymi termogenikami są kofeina/guarana, zielona herbata i inne żrodki wspomagające. Występują też one w naturalnym pożywieniu, tylko gdzie?¦
¦ otóż nie musimy poszukiwać wyszukanej żywnożci, by podwyższyć swój metabolizm. Produkty, które na co dzień są stosowane do przyrządzania posiłków w tym głównie przyprawy o ostrym piekącym smaku, są naturalnym źródłem termogeników. Do tych najbardziej sprawdzonych można zaliczyć ostrą paprykę, pieprz i imbir. W wielu badaniach potwierdzono że papryka i pieprz, zwiększają wydatki energetyczne, głównie poprzez wzmożone utlenianie tłuszczów. Przyprawy te ponadto zmniejszają uczucie głodu i imitują uczucie sytożci. A imbir od dawna był zalecany już przez hinduskich lekarzy osobą z nadwagą i otyłożcią.
Są też substancje które utrzymują przez większą ilożć czasu stan termogenezy, wspomagają one ten proces. Zawierają one duże ilożci polifenoli zwanych katechinami. Najwięcej jest ich w herbatach “ czarna, czerwona, a przede wszystkim zielona.
Jak na razie nie wykazano, by stosowanie naturalnych termogeników, będących składnikami naturalnej diety, mogło powodować jakiekolwiek niepożądane skutki uboczne.Termogeniki:
Papryka- ostra czerwona Chili
Imbir
Pieprz- głównie Ceyenne, Turecki
Gorzkie pomarańczeSubstancje wspomaganie działanie termogeników:
Herbata- zielona, czerwona, czarna
Kawa
Czekolada
KakaoPodsumowanie:
Jedzmy paprykę, stosujmy w kuchni przyprawy, pijmy herbatę , bo dobrze wpływają na metabolizm. Pamiętajmy, że należy przy tym zdrowo się odżywiać a wszystko będzie dobrze
5 czerwca 2008 at 18:18Jednak termogenik z zywnosci nie będzie tak odczuwalny jak ten dobrany i zamknięty w kapsułce dobrego termogeniki jka np Clenburexin czy jet Fuel. Ale wrato dodawać do potraw wymienione składniki polecam np sok ze swieżej pomarańczy z imbirem
Pozdarwiam
- AutorOdp.