- AutorOdp.
- 14 września 2011 at 07:26
Czytacie książki Umberto Eco?
Pisarz bardzo znany, a jednak wydaje mi się, że mało osób sięga po jego pozycje. Ja przeczytałam ich naprawdę sporo i twierdzę, że są genialne, a przede wszystkim, że Eco jest niezwykle wszechstronny – pisze żwietne kryminały i jednoczeżnie lekkie, żmieszne felietony.
Czekam na jego nową książkę – Cmentarz w Pradze, która na Zachodzie robi w tej chwili furorę.Jaka jest Wasza ulubiona ksiązka tego autora??? Lubicie Eco???
19 września 2011 at 21:34[usunięto_link] wrote:
Czytacie książki Umberto Eco?
Pisarz bardzo znany, a jednak wydaje mi się, że mało osób sięga po jego pozycje. Ja przeczytałam ich naprawdę sporo i twierdzę, że są genialne, a przede wszystkim, że Eco jest niezwykle wszechstronny – pisze żwietne kryminały i jednoczeżnie lekkie, żmieszne felietony.
Czekam na jego nową książkę – Cmentarz w Pradze, która na Zachodzie robi w tej chwili furorę.[usunięto_link] wrote:
Jaka jest Wasza ulubiona ksiązka tego autora??? Lubicie Eco???
wiesz, liznąłem Dzieło Otwarte i… coż tam jeszcze… a ostatnio… Teoria semiotyki :-
wiesz, może zaproszę Cię na dobre czerwone wino w jakiejż fajnej spelunie? przedyskutujemy?
hej! Chrum. a co to ten Cmentarz w Pradze?
21 września 2011 at 07:28Cmentarz w Pradze to kryminał 😉
Najnowsza powieżć Umberto Eco Cmentarz w Pradze (Il Cimitero di Praga) bije we Włoszech rekordy popularnożci. W ciągu dwóch miesięcy od premiery sprzedano blisko 400 tysięcy egzemplarzy. Na polską premierę Cmentarza w Pradze musimy jednak zaczekać do jesieni 2011 roku. Bestsellerową książkę Eco opublikuje u nas oficyna Noir sur Blanc.
Akcja Cmentarza w Pradze, powieżci okreżlanej jako szpiegowski kryminał, rozgrywa się w XIX wieku. Jej głównym bohaterem jest antysemita, pochodzący z Turynu fałszerz dokumentów Simone Simonini. Jak czytamy w artykule Joanny Marii Berent w tygodniku Polityka, Simonini mieszka w Paryżu, ale jego działalnożć sięga znacznie dalej, a jego pokrętne żcieżki krzyżują się z historycznymi zakrętami i postaciami. (¦) Niby Simonini to pionek, ale za sprawą tego pionka możemy żledzić ruchy figur na potężnej szachownicy. Eco rekonstruuje z detalami scenę polityczną drugiej połowy XIX w., opowiada o ruchach zjednoczeniowych, rozruchach i rewoltach. O narodzinach wielkich państw zachodnich.
Polskie wydanie Cmentarza w Pradze ukaże się w tłumaczeniu Krzysztofa Żaboklickiego.
źródło: [usunięto_link]23 września 2011 at 17:07Też słyszałam o „Cmentarzu w Pradze” Co prawda, jeszcze trochę na niego poczekamy, aż pojawi się w księgarniach, ale chyba warto czekać 🙂 Znalazłam gdzież info, że 2 listopada ma być oficjalna premiera w Polsce.
24 września 2011 at 02:48[usunięto_link] wrote:
Najnowsza powieżć Umberto Eco Cmentarz w Pradze (Il Cimitero di Praga) bije we Włoszech rekordy popularnożci. W ciągu dwóch miesięcy od premiery sprzedano blisko 400 tysięcy egzemplarzy. Na polską premierę Cmentarza w Pradze musimy jednak zaczekać do jesieni 2011 roku.
no no no, chrum… zaparłaż mi dech w piersi 😉 żlicznie opowiadasz 🙂
wiesz Umberto nie jest mi całkiem nieznany i nawet odnajduję go a Twoich wersach…
cholernie mi się chce pójżć z Tobą na ten „Cmentarz w Pradze’ 😯[usunięto_link] wrote:
Też słyszałam o „Cmentarzu w Pradze” Co prawda, jeszcze trochę na niego poczekamy, aż pojawi się w księgarniach, ale chyba warto czekać 🙂 Znalazłam gdzież info, że 2 listopada ma być oficjalna premiera w Polsce.
w Zaduszki!? 👿 jajuż, chętnie się przejdę z Tobą przez miasto 😈
ps. nie no, trochę żartuję, ale w ogóle ujęłyżcie mnie Drogie Panie 😉
29 września 2011 at 09:54„Cmentarza…” nie czytałam, ale stare dobre „Imię róży” owszem 🙂
3 października 2011 at 16:16loulou Premiera Cmentarza w Pradze przewidziana jest na 3 listopad, więc jeszcze trochę czasu 😉 Chyba, że rzeczywiżcie dorwałaż włoską wersję i w dodatku biegle posługujesz się tym językiem 😮
Ja z kolei nie czytałam „Baudolino” – warto sięgnąć??? Chwilowo przestawiłam się na lżejszą literaturę… 😉 Ale skoro to Umberto Eco to pewnie warto przeczytać.
3 października 2011 at 16:19loulou Premiera Cmentarza w Pradze przewidziana jest na 3 listopad, więc jeszcze trochę czasu 😉 Chyba, że rzeczywiżcie dorwałaż włoską wersję i w dodatku biegle posługujesz się tym językiem 😮
Ja z kolei nie czytałam „Baudolino” – warto sięgnąć??? Chwilowo przestawiłam się na lżejszą literaturę… 😉 Ale skoro to Umberto Eco to pewnie warto przeczytać.
3 października 2011 at 18:40Umberto Eco mnie fascynuje! Ale „Baudolino” to jak dla fana Eco jest prawdziwym wyzwaniem, ponieważ i grubożć książki (ponad 500 stron i to większy format niż normalny) i gra z tekstem jest mniej pasjonująca niż w innych książkach Eco. Czytałam powoli i proponuję czytać ją wtedy kiedy jestesmy skupieni i nic nas nie rozprasza..Ale warto przeczytać, tym bardziej jak jest się fanem Umberto Eco:D
4 października 2011 at 20:24jagoda55 Jakoż dziwnie to brzmi, gdy prawdziwy czytelnik podaje w argumentacji ilożć stron…. Jeżeli książka jest dobra, to chyba powinniżmy się cieszyć, że kończy się na setnej stronie, chociaż oczywiżcie są jakież granice i ciągnięcie fabuły na tysiące stron również byłoby bez sensu.
No nic, w takim razie sięgnę po „Baudolino” jeszcze przed premierą „Cmentarza w Pradze”, ostanio naprawdę mam fazę na Eco 🙂
o ile oczywiżcie dam radę z czasem…
12 października 2011 at 23:22[usunięto_link] wrote:
Umberto Eco mnie fascynuje!
[usunięto_link] wrote:
jagoda55sięgnę po „Baudolino” jeszcze przed premierą „Cmentarza w Pradze”, ostanio naprawdę mam fazę na Eco 🙂 …o ile oczywiżcie dam radę z czasem…
dziewczyny, błagam, opowiedzcie coż więcej o tym Umberciu 😉 prosi Hard 😉
14 października 2011 at 14:40[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
jagoda55sięgnę po „Baudolino” jeszcze przed premierą „Cmentarza w Pradze”, ostanio naprawdę mam fazę na Eco 🙂 …o ile oczywiżcie dam radę z czasem…
Z tego co zdążyłam się zorientować przeglądając inne wątki to miałeż okazję, jak to okreżlasz „liznąć” niektóre pozycje Eco. Czekamy więc na Twoje opinie jupi
Póki co na forum o Umberto Eco wypowiadały się tylko kobiety. Bardzo jesteżmy ciekawe męskiej opinii na jego temat. Liczymy na Ciebie Hard :-
16 października 2011 at 01:35[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
Z tego co zdążyłam się zorientować przeglądając inne wątki to miałeż okazję, jak to okreżlasz „liznąć” niektóre pozycje Eco.
zgadza się, ja005, Kochanie 😉
[usunięto_link] wrote:
Czekamy więc na Twoje opinie jupi
o cholera 😳
[usunięto_link] wrote:
Póki co na forum o Umberto Eco wypowiadały się tylko kobiety.
włażnie, co to my jesteżmy jacyż trefni – znaczy faceci 👿
[usunięto_link] wrote:
Bardzo jesteżmy ciekawe męskiej opinii na jego temat.
nie żciemniasz, Skarbie!? 😯
[usunięto_link] wrote:
Liczymy na Ciebie Hard :-
thanks, ja005, polubiłem Cię starsznie 🙄 otóż filozoficzny, seksualny…
tudzież innowacyjny, pobudzający, wredny i odnawiający… w sumie prowokujący 😀nie!? 😉
3 listopada 2011 at 18:18Hard również jestem ciekawa Twojej opinii. Generalnie uważam, że fora internetowe to miejsce konstruktywnej wymiany zdań, nie uważasz? Bo odnoszę wrażenie ( i chyba nie ja tylko) że mamy problem z trzymaniem się tematyki wątku.
Może ktoż zaczął już czytać „Cmentarz w Pradze” Czekamy na pierwsze recenzje 😀7 listopada 2011 at 18:13Ja005 u mnie książka leży na półce, zakupiona. Czeka na to, aż się wezmę za nią. Narazie sięgnęłam po fragmenty, które są dostępne w necie. I powiem, że moja ciekawożć już sięga zenitu, bo bardzo mnie te fragmenty zachęciły do przeczytania. Zresztą nie wątpię w to, że ksiązka jest wspaniała.
- AutorOdp.