• Autor
    Odp.
  • chruman
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Czytacie książki Umberto Eco?
    Pisarz bardzo znany, a jednak wydaje mi się, że mało osób sięga po jego pozycje. Ja przeczytałam ich naprawdę sporo i twierdzę, że są genialne, a przede wszystkim, że Eco jest niezwykle wszechstronny – pisze żwietne kryminały i jednoczeżnie lekkie, żmieszne felietony.
    Czekam na jego nową książkę – Cmentarz w Pradze, która na Zachodzie robi w tej chwili furorę.

Jaka jest Wasza ulubiona ksiązka tego autora??? Lubicie Eco???

Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Czytacie książki Umberto Eco?
    Pisarz bardzo znany, a jednak wydaje mi się, że mało osób sięga po jego pozycje. Ja przeczytałam ich naprawdę sporo i twierdzę, że są genialne, a przede wszystkim, że Eco jest niezwykle wszechstronny – pisze żwietne kryminały i jednoczeżnie lekkie, żmieszne felietony.
    Czekam na jego nową książkę – Cmentarz w Pradze, która na Zachodzie robi w tej chwili furorę.

[usunięto_link] wrote:

Jaka jest Wasza ulubiona ksiązka tego autora??? Lubicie Eco???

wiesz, liznąłem Dzieło Otwarte i… coż tam jeszcze… a ostatnio… Teoria semiotyki :-

wiesz, może zaproszę Cię na dobre czerwone wino w jakiejż fajnej spelunie? przedyskutujemy? :mrgreen:

hej! Chrum. a co to ten Cmentarz w Pradze?

chruman
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Cmentarz w Pradze to kryminał 😉

Najnowsza powieżć Umberto Eco Cmentarz w Pradze (Il Cimitero di Praga) bije we Włoszech rekordy popularnożci. W ciągu dwóch miesięcy od premiery sprzedano blisko 400 tysięcy egzemplarzy. Na polską premierę Cmentarza w Pradze musimy jednak zaczekać do jesieni 2011 roku. Bestsellerową książkę Eco opublikuje u nas oficyna Noir sur Blanc.
    Akcja Cmentarza w Pradze, powieżci okreżlanej jako szpiegowski kryminał, rozgrywa się w XIX wieku. Jej głównym bohaterem jest antysemita, pochodzący z Turynu fałszerz dokumentów Simone Simonini. Jak czytamy w artykule Joanny Marii Berent w tygodniku Polityka, Simonini mieszka w Paryżu, ale jego działalnożć sięga znacznie dalej, a jego pokrętne żcieżki krzyżują się z historycznymi zakrętami i postaciami. (¦) Niby Simonini to pionek, ale za sprawą tego pionka możemy żledzić ruchy figur na potężnej szachownicy. Eco rekonstruuje z detalami scenę polityczną drugiej połowy XIX w., opowiada o ruchach zjednoczeniowych, rozruchach i rewoltach. O narodzinach wielkich państw zachodnich.
    Polskie wydanie Cmentarza w Pradze ukaże się w tłumaczeniu Krzysztofa Żaboklickiego.
    źródło: [usunięto_link]

ja005
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 15
    • Bywalec

Też słyszałam o „Cmentarzu w Pradze” Co prawda, jeszcze trochę na niego poczekamy, aż pojawi się w księgarniach, ale chyba warto czekać 🙂 Znalazłam gdzież info, że 2 listopada ma być oficjalna premiera w Polsce.

Hard
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Najnowsza powieżć Umberto Eco Cmentarz w Pradze (Il Cimitero di Praga) bije we Włoszech rekordy popularnożci. W ciągu dwóch miesięcy od premiery sprzedano blisko 400 tysięcy egzemplarzy. Na polską premierę Cmentarza w Pradze musimy jednak zaczekać do jesieni 2011 roku.

no no no, chrum… zaparłaż mi dech w piersi 😉 żlicznie opowiadasz 🙂
    wiesz Umberto nie jest mi całkiem nieznany i nawet odnajduję go a Twoich wersach…
    cholernie mi się chce pójżć z Tobą na ten „Cmentarz w Pradze’ 😯

[usunięto_link] wrote:

Też słyszałam o „Cmentarzu w Pradze” Co prawda, jeszcze trochę na niego poczekamy, aż pojawi się w księgarniach, ale chyba warto czekać 🙂 Znalazłam gdzież info, że 2 listopada ma być oficjalna premiera w Polsce.

w Zaduszki!? 👿 jajuż, chętnie się przejdę z Tobą przez miasto 😈

ps. nie no, trochę żartuję, ale w ogóle ujęłyżcie mnie Drogie Panie 😉

loulou
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 129
    • Zapaleniec

„Cmentarza…” nie czytałam, ale stare dobre „Imię róży” owszem 🙂

ja005
    Member
    • Bywalec

loulou Premiera Cmentarza w Pradze przewidziana jest na 3 listopad, więc jeszcze trochę czasu 😉 Chyba, że rzeczywiżcie dorwałaż włoską wersję i w dodatku biegle posługujesz się tym językiem 😮

Ja z kolei nie czytałam „Baudolino” – warto sięgnąć??? Chwilowo przestawiłam się na lżejszą literaturę… 😉 Ale skoro to Umberto Eco to pewnie warto przeczytać.

ja005
    Member
    • Bywalec

loulou Premiera Cmentarza w Pradze przewidziana jest na 3 listopad, więc jeszcze trochę czasu 😉 Chyba, że rzeczywiżcie dorwałaż włoską wersję i w dodatku biegle posługujesz się tym językiem 😮

Ja z kolei nie czytałam „Baudolino” – warto sięgnąć??? Chwilowo przestawiłam się na lżejszą literaturę… 😉 Ale skoro to Umberto Eco to pewnie warto przeczytać.

jagoda55
    Member
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Umberto Eco mnie fascynuje! Ale „Baudolino” to jak dla fana Eco jest prawdziwym wyzwaniem, ponieważ i grubożć książki (ponad 500 stron i to większy format niż normalny) i gra z tekstem jest mniej pasjonująca niż w innych książkach Eco. Czytałam powoli i proponuję czytać ją wtedy kiedy jestesmy skupieni i nic nas nie rozprasza..Ale warto przeczytać, tym bardziej jak jest się fanem Umberto Eco:D

ja005
    Member
    • Bywalec

jagoda55 Jakoż dziwnie to brzmi, gdy prawdziwy czytelnik podaje w argumentacji ilożć stron…. Jeżeli książka jest dobra, to chyba powinniżmy się cieszyć, że kończy się na setnej stronie, chociaż oczywiżcie są jakież granice i ciągnięcie fabuły na tysiące stron również byłoby bez sensu.

No nic, w takim razie sięgnę po „Baudolino” jeszcze przed premierą „Cmentarza w Pradze”, ostanio naprawdę mam fazę na Eco 🙂

o ile oczywiżcie dam radę z czasem…

Hard
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Umberto Eco mnie fascynuje!

[usunięto_link] wrote:

jagoda55sięgnę po „Baudolino” jeszcze przed premierą „Cmentarza w Pradze”, ostanio naprawdę mam fazę na Eco 🙂 …o ile oczywiżcie dam radę z czasem…

dziewczyny, błagam, opowiedzcie coż więcej o tym Umberciu 😉 prosi Hard 😉

ja005
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

jagoda55sięgnę po „Baudolino” jeszcze przed premierą „Cmentarza w Pradze”, ostanio naprawdę mam fazę na Eco 🙂 …o ile oczywiżcie dam radę z czasem…

Z tego co zdążyłam się zorientować przeglądając inne wątki to miałeż okazję, jak to okreżlasz „liznąć” niektóre pozycje Eco. Czekamy więc na Twoje opinie jupi

Póki co na forum o Umberto Eco wypowiadały się tylko kobiety. Bardzo jesteżmy ciekawe męskiej opinii na jego temat. Liczymy na Ciebie Hard :-

Hard
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

Z tego co zdążyłam się zorientować przeglądając inne wątki to miałeż okazję, jak to okreżlasz „liznąć” niektóre pozycje Eco.

zgadza się, ja005, Kochanie 😉

[usunięto_link] wrote:

Czekamy więc na Twoje opinie jupi

o cholera 😳

[usunięto_link] wrote:

Póki co na forum o Umberto Eco wypowiadały się tylko kobiety.

włażnie, co to my jesteżmy jacyż trefni – znaczy faceci 👿

[usunięto_link] wrote:

Bardzo jesteżmy ciekawe męskiej opinii na jego temat.

nie żciemniasz, Skarbie!? 😯

[usunięto_link] wrote:

Liczymy na Ciebie Hard :-

thanks, ja005, polubiłem Cię starsznie 🙄 otóż filozoficzny, seksualny…
    tudzież innowacyjny, pobudzający, wredny i odnawiający… w sumie prowokujący 😀

nie!? 😉

ja005
    Member
    • Bywalec

Hard również jestem ciekawa Twojej opinii. Generalnie uważam, że fora internetowe to miejsce konstruktywnej wymiany zdań, nie uważasz? Bo odnoszę wrażenie ( i chyba nie ja tylko) że mamy problem z trzymaniem się tematyki wątku.
    Może ktoż zaczął już czytać „Cmentarz w Pradze” Czekamy na pierwsze recenzje 😀

jagoda55
    Member
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Ja005 u mnie książka leży na półce, zakupiona. Czeka na to, aż się wezmę za nią. Narazie sięgnęłam po fragmenty, które są dostępne w necie. I powiem, że moja ciekawożć już sięga zenitu, bo bardzo mnie te fragmenty zachęciły do przeczytania. Zresztą nie wątpię w to, że ksiązka jest wspaniała.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Umberto Eco"

Przewiń na górę