Uzaleznienie od marek?

• Autor
    Odp.
  • Myah
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 21
    • Bywalec

znalazlam na innym forum ciekawy temat. jestem ciekawa jak jest z wami… czy jestescie uzaleznione od marek?

w najnowszym wprost jest artykuł o sile marki i uzależnieniu od marek. o tym, ze marka oddziela sie od produktu i poza przedmiotem kupujemy tez emocje i uczucia (rolls royce – poczucie luksusu i przynaleznosc do elity itp.), albo co firmy robia, zeby nas do marki przywiazac.

we wproscie napisali, ze kupujac cos kierujemy sie w 84% jakoscia, 73% wlasnym doswiadczeniem, 64% cena, 63% promocjami, 48% marka, 47% przyzwyczajeniem, 33% opinia znajomych, 28% latwoscia znalezienia w sklepie, 18% krajem pochodzenia produktu, 12% reklama, 6% rekomendacja sprzedawcy.

w moim przypadu jest to raczej: 1. jakosc, 2. cena, 3. marka, 4. opinia znajomych… co wiecej, ufam markom takim jak lg, eden, mango, nine west, nestle – to kupuje w ciemno, bo wiem, ze bede zadowolona.

jak jest z wami :)?

mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

ja nie jestem uzalezniona od marki, kupuję to co jest dla mnie dobre albo dobrze smakuje, ale ważna te ż jest dla mnie cena, jak widze że jest jakis dobry produkt w cenie sredniej a wiem że nie spotkam juz tak dobrego to go kupie, ale często spotykam się z zamięnnikami z cenie tańszej a tak samo dobre. Uważam że bardzo duzo płaci się za marke. Sa także bardzo dobre produkty tanie.

wernona
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

Ja kupują sprzęt zawsze zwracam uwage na markę, bo wydaje mi sie, że ten sprzęt bedzie niezawodny. Jestem w stanie zapłacić nawet 2 razy więcej za żwięty spokój. Tak miałam z Boschem kochałam tą firmę, ale 2 razy się sparzyłam i już oziębły nasze stosunki. Teraz testuje sprzęt LG. Póki co rozkochuję się w nim. Mam już go trochę w domu. 😀

algerr
    Member
    • Odp.: 229
    • Zapaleniec

Dobra marka to też jakożć usług. Ja podobnie mam z komfortem – korzystałem z ich usług (m. in. montaż paneli) i kojarzę ich od razu z solidną marką. Na dobrą markę trzeba zapracować.

Moniczka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 20
    • Bywalec

co tu dużo ukrywać, cały żwiat jest owładnięty markami czy nam się to podoba czy nie

folke
    Member
    • Odp.: 183
    • Zapaleniec

a co powiecie o tym marka tvn7 Nie mozesz sie oderwac [usunięto_link]

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Uzaleznienie od marek?"

Przewiń na górę