• Autor
    Odp.
  • dorka30
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 14
    • Bywalec

Jeszcze przed ciąża byłam u mojego stomatologa i spotkałam tam młoda dziewczynę, ktora miała strasznie popsute , poukruszane zeby…powiedziała mi ze połowe ma do usuniecia i czeka ją sztuczna szczęka…to wynik przebytej ciąży…dziewczyna miała takie straszne bole zebów w ciazy ze nie były one do wytrzynania…przelezała ciaze w szpitalu na srodkach p/bólowych…teraz czeka ja wydatek rzedu kilku tys zł na naprawe i wyrwanie zebów….
    szczerze to sie powaznie wystraszyłam ….

Dodam że jeszcze przed ciaza sama miałam powazne problemy z zebami . Nic z tym jeszcze nie zrobiłam a okazuje sie że mam dziury w tylnych zebach(6) z obu stron na górze i na dole a za nimi to juz jest katastrofa. Chciałabym sie dowiedzieć jak to wpłynie na dziecko .Bardzo sie o nie boje. Nie chciałabym żeby cos mu sie stało.Pomóżcie!

Maariolkaa
    Member
    • Tematów: 33
    • Odp.: 1333
    • Maniak

Myżlę że to nie ma wpływu na dziecko. Ale spytaj się swojego lekarza o dokładne informacje.

dorka30
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Myżlę że to nie ma wpływu na dziecko. Ale spytaj się swojego lekarza o dokładne informacje.

Dzięki tak zrobię!

Maariolkaa
    Member
    • Maniak

I nie stresuj się że po minucie nie otrzymasz od razu odpowiedzi na forum. trzeba odrobinę poczekać… 🙂

abi
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

Z tego co wiem to w ciazy mozna robic rozne zabiegi stomatologiczne, ale bez znieczulenia…. Znieczulenia ne podaje sie ciezarnym kobietom. Przynajmniej tak powiedziano mojej mamie jak byla w 7 miesiacu i chciala usunac korzen zeba ktory sie ulamal.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

przed ciaza powinno sie zeby wyleczyc.

jesli zas chodzi o wplyw stanu uzebienia na dziecko…otoz przez zepsuty zab mozna dostac zawalu serca. stan organizmu matki jak najbardziej ma wplyw na dziecko.

Jozia
    Member
    • Tematów: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

Znam człowieka, który zepsute zęby „leczył” tabletkami przeciwbólowymi, co spowodowało u niego poważną chorobę serca. Długo leżał w ciężkim stanie, teraz jest już niby dobrze, ale choroby serca już nie wyleczy.
    Wszystko przez zaniedbane zęby.

Maariolkaa
    Member
    • Maniak

Jak to czytam to aż mnie ząb zabolał… nic tylko do dentysty trzeba iżć ! 🙂

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

swoja droga jak mozna doprowadzic do takich strasznych zaniedban w jamie ustnej?

szminka, blyszczyk, szplki, a w gebie dramat. oto prawdziwie zadbana kobieta 😆

Maariolkaa
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

swoja droga jak mozna doprowadzic do takich strasznych zaniedban w jamie ustnej?

No zgadzam się. 🙂

dorka30
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

No zgadzam się. 🙂

Ja też

dorka30
    Member
    • Bywalec

Wiesz co , własnie sobie pomyżlałam że to nie nogła byc wina ciązy tylko objaw niedbalstwa. Oczywiżcie dzidzia sciąga od mamy wapienko ,ale żeby aż tak?

abi
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

Wiesz to tak samo jak wine za przytycie 30 kg w czasie ciazy zwalac na dziecko…

dorka30
    Member
    • Bywalec

No tak .Nie dba sie o siebie a potem płacz i zwala sie na dziecko

Maariolkaa
    Member
    • Maniak

Wiadomo że ciąża, dziecko z matki dużo wyciąga,
    waga
    wapno
    witaminy
    itp.
    Ale należy dbać o siebie.
    Co do zębów… kiedyż też miałam problem z ząbkami, ciągle mnie jakoż bolały, dentysta poradził mi mała pastę „Elmex” czy jakoż tak. Raz na dwa dni wyszczotkować zęby tą pastą… zapobiega się próchnicy i powstawaniu innych chorób. 🙂
    Dobre są również płyny do płukania jamy ustnej 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " zęby a ciąża"

Przewiń na górę