• Autor
    Odp.
  • Teelix
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 3
    • Początkujący

Czasami chce zrobic na obiad makaron, kupuje wiec rozne typy, gotuje wode, sole, wrzucam makaron powoli do wrzacej wody i mieszam co jakis czas. Wszystko super, ale dlaczego i tak – mimo, iz robie dokladnie wg przepisu, trzymam sie czasu gotowania, odcedzam od razu, itp. – czemu i tak makaron mi sie skleja? Czego nie dodaje? Co robie nie tak?

Meru
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

Mi sie nie skleja bo zaraz po ugotowaniu przepłukuję go zimną wodą 🙂 albo tez czasem dodaję trochę oleju do wody w której się gotują 🙂 wypróbuj może pomoże 🙂

eta
    Member
    • Tematów: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

Teelix
    tak tak oleju troszke dodaj.. ja nawet do ryzu dodaje 🙂

Teelix
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 3
    • Początkujący

OK, jutro sprobuje, bo akurat mam makaron, dzieki :)).

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

kiedys do spagetti uzywalam makaronu lubelskiego. ale kilka razy zdarzylo mi sie ze koncowki makaronu podczas gotowania stawaly sie rozowe a czasem ciemno brazowe. makaron byl w terminie. wylawialam ten „be” a reszta po ugotowaniu nadawala sie normalnie do jedzenia. jednak juz po kolejnym razie zrezygnowalam z tej firmy.
    przezucilam sie na taki inny w zielonym opakowaniu (pieron wie jak sie zwie). wczoraj gotowalam i to samo. makaron w terminie. suchy wyglada ok bez zadnej skazy a po ugotowaniu az sie odechciewa jesc

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Trzeba po odcedzeniiu polac makaron zimną wodą 😀 (makaron to jedna z niewielu rzeczy jakie umiem ugotowac,więc oriętuje się w tym temacie 😆 )

Meru
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

xyz może masz zbyt duży ogień pod garnkiem. Bo mi też się tak robiło i doszłam do wniosku że włażnie ogień delikatnie przypalał makaron spagetti jak wystawał trochę z garnka.:) Teraz mi się to nie zdarza. 😀

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

bardzo mozliwe ze to zbyt duzy ogien bo akurat makaron gotuje na koncu a wtedy mam wolny tylko najwiekszy palnik i problem rozwiazany. dziekuje za rady. a no i makaron to ja zawsze przelewam zimna woda na koniec bo inaczej to takie blee dla mnie 😆

Carna
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 39
    • Bywalec

jak ja dodam do wody łyżkę oliwy z oliwek to makaron sie nie skleja! dodam że robie zazwyczaj tylko pełnoziarnisty makaron, może ze zwykłym jest inaczej hmm?

maly szu
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 12
    • Bywalec

A mi zostało z czasów akademików wcinanie nudliknorra na sucho nawet bez zalewania zupki… sam nie wiem skad, stare naeyki umieraja trudno 🙂

sultanka
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 280
    • Zapaleniec

a próbowałeż innych sposobów na gotowanie makaronu? np, od razu w sosie?

Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

osobiżcie dawniej stroniłem od makaronu – taki mi sie wydawał mdły – ale ostatnio z dodatkiem grzybków, czosnku, wołowinki, jędrnego kurczaczka, keczupu. plus tego słodkiego no…. awokado, nie, zapomniałem, z dodatkiem a… już wiem ananasa, ale także upolowanej dziczyzny…. to mniam :-

makaron jest oczywiżcie też super w dobrze sprawionym rosołku 😀

[usunięto_link] wrote:

Trzeba po odcedzeniiu polac makaron zimną wodą (makaron to jedna z niewielu rzeczy jakie umiem ugotowac,więc oriętuje się w tym temacie )

z rozrzewnieniem wspominam jak Ania o tym pisała :ok:

loreen
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 53
    • Stały bywalec

Polecam prostą a smaczną potrawę czyli makaron z czosnkiem, chilli i boczkiem. Wszystko leciutko podsmażamy a następnie pakujemy na patelnię makaron aldente.

sultanka
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

osobiżcie dawniej stroniłem od makaronu – taki mi sie wydawał mdły – ale ostatnio z dodatkiem grzybków, czosnku, wołowinki, jędrnego kurczaczka, keczupu. plus tego słodkiego no…. awokado, nie, zapomniałem, z dodatkiem a… już wiem ananasa, ale także upolowanej dziczyzny…. to mniam :-

Makaron z wołowinom? To coż pokroju kuchni azjatyckiej? Nie wychodzi twarda?

sultanka
    Member
    • Zapaleniec

@paulajna wrote:

[usunięto_link] wrote:

a próbowałeż innych sposobów na gotowanie makaronu? np, od razu w sosie?

to ciężko z reguły zrobić, żmetana się zetnie zanim makaron się zrobi, sos zacznie się przypalać… nie każdy makaron mozna tak zrobić. Tylko ten co się gotuje naprawdę krótko i to taki najlepiej nitki czy łazankowy.

Niekoniecznie, ja tak czasem gotuję te makarony z gotowymi sosami z papierka, wbrew pozorom nie są takie złe. Znajdą się takie bez konserwantów i polepszaczy.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Makaron"

Przewiń na górę