• Autor
    Odp.
  • Mirabelka
    Member
    • Tematów: 32
    • Odp.: 585
    • Zasłużony

Czy słyszałyżcie o fenomenie tego napoju???

– poprawia samopoczucie
    – pobudza (ok. 7% kofeiny w zależnożci od gatunku), wspomaga koncentrację
    – wspomaga odchudzanie
    – jest zdrowa!!!

Popijacie?

gracja
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 14
    • Bywalec

oj ja nie piłam tego ale czytałam opinie, że po tym jest efekt jojo zaraz po przestaniu zażywania ;/ może bio cla z zieloną herbatą? znam osoby które zażywają i sobie chwalą;)

em
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 26
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Czy słyszałyżcie o fenomenie tego napoju???

– poprawia samopoczucie
    – pobudza (ok. 7% kofeiny w zależnożci od gatunku), wspomaga koncentrację
    – wspomaga odchudzanie
    – jest zdrowa!!!

Popijacie?

W badaniach przeprowadzanych w krajach o znacznie większej niż przeciętna konsumpcji napoju yerba mate przygotowywanego w tradycyjny sposób picie yerba mate zostało statystycznie powiązane ze zwiększoną zapadalnożcią na raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego. Statystyczny związek spożycia yerba mate z podwyższonym ryzykiem raka płuc stwierdzono w badaniu na grupie urugwajskich mężczyzn, które wykazało zależnożć między wzrostem ryzyka zachorowania, a dawką oraz brak związku spożycia yerba mate z gruczolakorakiem płuc. Wiele z badań z Ameryki Południowej wykazało związek między wzrostem ryzyka zachowania na nowotwory, a ilożcią wypijanego napoju.
    W badaniu wpływu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny okreżlonych stężeń yerba mate wobec komórek bakteryjnych.
    W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, iż w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilożciach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie.

Wykazano, iż yerba mate ma działanie obniżające cholesterol, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ożrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłożci. Yerba mate chroni DNA przed oksydacją i wywołaną in vitro lipoperoksydacją cząsteczek LDL oraz ma silne zdolnożci antyoksydacyjne. W badaniu na szczurach wykazano ochronny wpływ yerba mate przed otyłożcią indukowaną wysokotłuszczową dietą. W badaniu z 2008 r. wykazano, że ekstrakt yerba mate przyspiesza angiogenezę.
    Badania sfinansowane przez argentyński Narodowy Instytut Yerba Mate (INYM) dowodzą, że napar z yerba mate jest ważnym źródłem polifenoli, które są substancjami o włażciwożciach przeciwutleniających (antyoksydanty).
    Wiki

Ja dziękuję za taką dietę…. może i faktycznie odchudza ale jakoż wolę nie ryzykować

Emilia Flores
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 212
    • Zapaleniec

skad masz te info? Bo kurde przestraszylas mnie. Ja pije yerbe od czasu do czasu. Probowalam sie zmusic do czestszego picia, ale mi nie smakuje. Wszystko co dotad o niej slyszalam to same pochlebstwa, nigdy o efekcie rakotworczym. To jakies wiarygodne zrodlo?, bo naprawde duzo o niej czytalam i widze ze duzo sie po niej chudnie, ale to co pisze brzmi strasznie

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

z wikipedii

Yerba jest super napojem
    Wiadomo nie można przesadzać. Jak się doczytasz to osoby, które zachorowały na raka popijały również alkohol i paliły tytoń.

Po yerbie nie można mieć efekty jojo- bo to to nie jest żrodek odchudzający.

Popija się ją w specjalnych kubeczkach. przenie jest też wg. odpowiedniego rytuału -> [usunięto_link]

Emilia Flores
    Member
    • Zapaleniec

tak wiem jak to sie pije. pojemnik jest zwykle zrobiony z tykwy, a slomka nazywa sie bombilla. Zaparza sie ja goraca ale nie wrzaca woda. u mnie i znajomych ktore pija yerbe efekt odchudzajacy jest naprawde widoczny.

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

ooo 🙂
    a jak się czujesz? Faktycznie pobudza?
    Jaką yerbę popijasz? Ja zastanawiam się nad tą z pomarańczowym posmakiem.

Emilia Flores
    Member
    • Zapaleniec

Siorbię sobie Rosa Monte. Początkowo smak był dla mnie nie do zniesienia i wiem, ze wiele osob podkresla to, ze to nie jest herbata odchudzajaca tylko dodająca energii (dodaje podobnie jak kawa, poprawia samopoczucie i można ją pić cały dzień bez efektu dygotania serca jaki powoduje kawa, czy napoje typu red bull) ale ja przyznam szczerze, ze pije ja wylacznie niemal dla efektu jaki wywoluje na figurze. Jesli nie robi sie za mocnej (na opakowaniu sugeruja ze powinno byc 3/4 pojemnika i wtedy mozna zalewac do 7 razy) ja robie slabsza i zalewam dwa-trzy razy, bo taka jest dla mnie duzo lepsza. Da sie przyzwyczaic do smaku. Moja siostra najpierw pila bez smaku (tak jak ja) a potem probowala tych smakowych i powiedziala, ze w sumie lepsze sa bez tych dodatkow smakowych, szczegolnie jak juz sie przyzwyczaisz do jej smaku. Moja kolezanka, ktora stala sie dla mnie inspiracja do sprobowania tego naparu schudla z „pampucha” na lachona. Nie wiem ile kilo, bo sie nie wazyla, ale wystarczylo spojrzec. Tyle ze pila jej naprawde duzo przez 2-3 miesiace. Po prostu trzeba ja traktowac jako cos co ciagle sie dolewa i popija.

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

yhym, to mnie zachęciłaż 🙂 motywacja poprawy figury jest wystarczająca by zrezygnować ze zwykłej herbaty 😀

Emilia Flores
    Member
    • Zapaleniec

Daj znac jak ci idzie, jak zaczniesz 🙂 powodzenia!

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

Fu!
    niedobre… na razie się zmuszam ale mam nadzieję, że się przyzwyczaję z czasem.

[usunięto_link]

znalazłam też coż takiego -> trawa cytrynowa
    [usunięto_link]

Emilia Flores
    Member
    • Zapaleniec

mysle, ze niedobre to lagodnie powiedziane, ja chcialam wyrzucic cala paczke jak pierwszy raz sprobowalam. jak zalana popielniczka. nie rob za mocnej na poczatek, albo wylej pierwszy wywar i zalej drugi raz. i twarda bądź! nie miętka

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

hehhehehe, spoko
    na szczężcie są jeszcze takie o smaku pomarańczowym. Lepiej mi podchodzi 🙂

Satine_82
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 68
    • Stały bywalec

Ja tez pije yerbe, co prawda moglabym czesciej ale ten smak….. Generalnie chodzi mi o wyeliminowanie kawy, a nie o efekt odchudzający i efekt naprawde jest rewelacyjny! Wlasnie zastanawialam sie nad tymi smakowymi, ale poki co koncze jeszcze to co mam

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

polecam pomarańczową, ta trawa cytrynowa jest żwietna nawet do zwykłej herbaty!!!

egzotycznie wygląda i smakuje!

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Yerba Mate"

Przewiń na górę