- AutorOdp.
- 14 czerwca 2009 at 09:26
Witajcie. Myżlę że dział wybrałam dobry.
Posiadam internet w Netii, umowa podpisana na 2 megabity na sekundę. Netia rozgłasza się, że to nie wiadomo jak szybki internet ale mnie coż ostatnio przestaje on odpowiadać.
Chciałabym się dowiedzieć, w jaki sposób sprawdzić czy autentycznie mam tyle za ile płacę. Wiem, że są różne stronki do sprawdzania szybkożci łącza i weszłam na takową tyle że tam mi sprawdza prędkożć upload, download i nie wiem czy potem te wartożci się sumuje, czy jak? Zna się ktoż na tym? Prosze o pomoc…17 czerwca 2009 at 12:46Jeżeli chcesz sprawdzić prędkożć internetu – skorzystaj ze stronki [usunięto_link]. Tam masz od razu wartożci podane w Megabitach.
Dodatkowo, inne strony mogą pokazywać uzyskiwany transfer w jednostkach KiloBajtów [KB] na sekundę
w takiej sytuacji należy dokonać zamiany jednostki.2 Mbps = 256 KB
Należy pamiętać, że umowa nie była podpisana na gwarantowany transfer, lecz na maksymalny jaki klient może osiągnąć – w takiej sytuacji pomimo rażącej różnicy – wszystko jest zgodnie z umową.
W takiej sytuacji pozostaje jedynie składać reklamacje na działanie usługi bo być może problem leży po stronie operatora 😉
17 czerwca 2009 at 13:13Ok, sprawdziłam transfer. Różnica była rażąca gdyż wyżwietliło mi 0.57 megabita. Zadzwoniłam do netii z „zażaleniem” transfer zmieniono i wszystko działa jak należy 🙂
Dziękuję za odpowiedź w temacie:) - AutorOdp.