- AutorOdp.
- 17 stycznia 2007 at 21:34
Witam serdecznie wszystkich? Mam takie moze banalne pytanie, ale szczerze sie przyznam ze intryguje mnie to od jakiegos czasu. Mianowicie chodzi mi o to, jesli podajemy danie ktore musi byc pokrojone na porcje, czy ilosc tych porcji musi/moze byc wyliczona tyle ile jest gosci, czy tez lepiej wyglada jesli jest jednak wiecej porcji (na wypadek gdyby ktos chcial tzw. dokladke)? Ja osobiscie zawsze podaje wiecej, ale spotkalam sie z opiniami i bylam tez na przyjeciu (bankiet) gdzie bylo w sumie prawie wszystko „wyliczone”. Chcialabym sie wiec upewnic jakie sa zasady w takich przypadkach.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam 馃檪 Dorota17 stycznia 2007 at 22:05wg. mnie nie powinno si臋 dawa膰 wyliczonych porcji na talerzu og贸lnym, 藕le to wygl膮da i 偶wiadczy o gospodarzu[bankiety to mo偶e co innego ale imrezy domowe czy organizowane przez nas to juz nie takt]. R贸znie to bywa nie ka偶dy jest a偶 tak inteligentny i moze zje偶c dwie porcje i co wtedy…. gafa jak nic dla gospodarza r贸wnie偶
17 stycznia 2007 at 22:47uwazam ze powinno byc wiecej wedle starego polskiego porzekadla „czym chata bogata” 馃榾
24 kwietnia 2007 at 08:34Je偶eli s膮 to sponsorowane przyjecia to oczywi偶cie zawsze jest po jednej porcji dla ka偶dego i koniec, natomiast w domowym zaciszu zawsze robimy 1,5 porcji czyli je偶li mamy 10 gosci nast贸艂 podajemy 15 porcji.
23 pa藕dziernika 2007 at 13:46a te 1,5 porcji to oficjalnie jest? czy to tylko przyk艂ad? bo ja zazwyczaj robi臋 dwukrotnie wi臋cej. zawsze to bezpieczniej.
23 pa藕dziernika 2007 at 16:05ja te偶 zawsz臋 robi臋 czego偶 wi臋cej.. 馃檪 lepiej jak zostanie ni偶 zabraknie heh 馃槢
7 stycznia 2014 at 16:20te偶 jestem zdania, 偶e lepiej przygotowa膰 wi臋cej jedzonka, bo potem przy stole wszyscy si臋 czaj膮 z widelcem na jeden, ostatni kawa艂eczek 馃槈
9 grudnia 2014 at 09:34Zale偶y od go偶ci, je偶eli to dobrzy przyjaciele ja nie oszcz臋dzam na jedzeniu. Ale og贸lnie lepiej jest troszk臋 wi臋cej przygotowa膰, 偶eby nie by艂o „niesmaku” podczas, gdy kto偶 poprosi o dok艂adk臋. beczy
- AutorOdp.