-
AutorOdp.
-
17 stycznia 2007 at 21:34
Witam serdecznie wszystkich? Mam takie moze banalne pytanie, ale szczerze sie przyznam ze intryguje mnie to od jakiegos czasu. Mianowicie chodzi mi o to, jesli podajemy danie ktore musi byc pokrojone na porcje, czy ilosc tych porcji musi/moze byc wyliczona tyle ile jest gosci, czy tez lepiej wyglada jesli jest jednak wiecej porcji (na wypadek gdyby ktos chcial tzw. dokladke)? Ja osobiscie zawsze podaje wiecej, ale spotkalam sie z opiniami i bylam tez na przyjeciu (bankiet) gdzie bylo w sumie prawie wszystko „wyliczone”. Chcialabym sie wiec upewnic jakie sa zasady w takich przypadkach.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam 🙂 Dorota17 stycznia 2007 at 22:05wg. mnie nie powinno się dawać wyliczonych porcji na talerzu ogólnym, źle to wygląda i żwiadczy o gospodarzu[bankiety to może co innego ale imrezy domowe czy organizowane przez nas to juz nie takt]. Róznie to bywa nie każdy jest aż tak inteligentny i moze zjeżc dwie porcje i co wtedy…. gafa jak nic dla gospodarza również
17 stycznia 2007 at 22:47uwazam ze powinno byc wiecej wedle starego polskiego porzekadla „czym chata bogata” 😀
24 kwietnia 2007 at 08:34Jeżeli są to sponsorowane przyjecia to oczywiżcie zawsze jest po jednej porcji dla każdego i koniec, natomiast w domowym zaciszu zawsze robimy 1,5 porcji czyli jeżli mamy 10 gosci nastół podajemy 15 porcji.
23 października 2007 at 13:46a te 1,5 porcji to oficjalnie jest? czy to tylko przykład? bo ja zazwyczaj robię dwukrotnie więcej. zawsze to bezpieczniej.
23 października 2007 at 16:05ja też zawszę robię czegoż więcej.. 🙂 lepiej jak zostanie niż zabraknie heh 😛
7 stycznia 2014 at 16:20też jestem zdania, że lepiej przygotować więcej jedzonka, bo potem przy stole wszyscy się czają z widelcem na jeden, ostatni kawałeczek 😉
9 grudnia 2014 at 09:34Zależy od gożci, jeżeli to dobrzy przyjaciele ja nie oszczędzam na jedzeniu. Ale ogólnie lepiej jest troszkę więcej przygotować, żeby nie było „niesmaku” podczas, gdy ktoż poprosi o dokładkę. beczy
-
AutorOdp.