- AutorOdp.
- 2 września 2011 at 22:02
Hej,
Słyszałam, że jakoż na jesień tego roku ma wyjżć nowa skiążka Umberto eco – cmentarz w pradze. Orientujecie się, kiedy można spodziewać się jej w księgarniach????
Lubicie w ogóel Umberto Eco? Moim zdaniem to geniusz! Uwielbiam! Ostatnio przeczytałam dla przypomnienia Imię Rózy i marzę żeby przeczytać coż jeszcze tego autora. Podobno cmentarz w Pradze za granicą jest już bestsellerem. Nie mogę się doczekać premiery 🙂25 października 2011 at 19:40Tak tak, też czekam:) Książka, premiera 2 listopada więc już za chwilę;). W księgarniach nie mam pojęcia kiedy będzie.
Ale mam kilka informacji o „Cmentarzu w pradze”:)
Główny bohater jest zmyżlony w przeciwieństwie do wszystkich innych, bo są autentyczni. Simon nie cierpi kobiet, Żydów. Ceni sobie za to dobre jedzenie. Co do kobiet – pozna Dianę, która tak jak on ma problemy psychiczne – on cierpi na rozdwojenie jaźni. Jako fałszerz dokumentów „kursuje” po całym żwiecie.
A wiecie skąd taki tytuł?26 października 2011 at 01:30no dobra chrumciu, Saluż i jagódko 😉
Umberto też czasem przelecę… ostatnio nawet sporo, dzięki Wam 😀
ale powiedzcie mi włażciwie dlaczego? 😆 bo zdaje się, że jeszcze nie powiedziałyżcie 😛ps. no i chętnie bym też się dowiedział – zresztą podłączając się pod ciekawożć jagódki 😉
skąd ten tytuł? 🙄 znaczy cmentarz w Pradze? – zresztą dobrze się wpisuje w nadchodzące
święta wszystkich świętych, Halloween, Zmarłych, Czuwania, Wiecznej Równowagi, Bezmaterii…etcetera 😆 hehe – pyta Hard 😉
29 października 2011 at 17:36Hard dokopałam się ciekawej rzeczy na temat tytułu „Cmentarz w Pradze” 😀 Ale czy to prawda nie wiem. Jednak podzielę się z Wami tą informacją:)
Otóż trafiłam na tekst, że podczas swojej wizyty w stolicy Czech Umberto Eco dostał od swojego tłumacza przewodnik po Paryżu, pierwszy jaki powstał. I powiedział do niego: Jeżli kiedykolwiek będzie pan myżlał o napisaniu kolejnej powieżci, to znajdzie pan tu sporo ciekawych historii “ powiedział tłumacz. I o dziwo następna ksiązka jak wyjdzie ma tytuł jaki ma:DCiekawe czy to prawda…:)
11 lutego 2014 at 13:04super
13 lutego 2014 at 13:50super
- AutorOdp.