• Autor
    Odp.
  • myself
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 101
    • Zapaleniec

od kilku dni boli mnie kregoslup, szczegolnie odcinek szyjny. odbiera mi to radosc zycia i doslownie wpedza wdepresje, bo niestety od dawna wiem ze mam powaznie krzywy kregoslup. co robic??

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Tu chyba tylko lekarz może coż poradzić.

estera
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 176
    • Zapaleniec

ja mam podobny problem tylko z odcinkiem krzyzowym, szczegolnie po aerobiku, mimo ze cwicze pod okiem profesjonalisty i przestrzegam wszystkich nakazow:)

bejbi21
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 71
    • Stały bywalec

Oj mnie też bolał…ale tak jak estere odcinek krzyzowy…poradzono mi Naproxen żel i lezenie na podłodze z nogami na krzeżle (w kolanach ma być kąt prosty)…pomogło po 9 dniach 😀

asiek
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

tylko, że naproxen jest na receptę, więc tak doraźnie jak coż się dzieje, to raczej ciężko dostępny. ja mogę polecić mażci na bazie ketoprofenu (ostatnio posmarowałam stłuczony łokieć ultrafastinem, który stosuje (hm) kolega na stawy) i też działa bardzo ok 🙂

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

tylko, że naproxen jest na receptę, więc tak doraźnie jak coż się dzieje, to raczej ciężko dostępny. ja mogę polecić mażci na bazie ketoprofenu (ostatnio posmarowałam stłuczony łokieć ultrafastinem, który stosuje (hm) kolega na stawy) i też działa bardzo ok 🙂

na receptę? Naproxen kupowałam normalnie bez recepty 😯

Morelka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 40
    • Bywalec

Jak masz krzywy kręgosłup, to ćwiczenia korekcyjne i dobra rehabilitacja, a przede wszystkim wizyta u lekarza & przeżwietlenie czy nie dzieje się nic poważniejszego.
    Naproxenu nie stosowałam, ale ultrafastin tak- mi pomaga przy bólach kolan, (zwyrodnienie stawów), które czasem potrafią mocno dokuczać.

myself
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 101
    • Zapaleniec

Lekarz niestety okazal sie zupelnie niekompetentny:( ale za to pomogl masazysta, bylam na 2 masazach u juz jest lepiej, od poniedzialku kolejne:)

udabiodrabrzuch
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 25
    • Bywalec

Prosze jednak uwazac na gręgarzy – choć nie neguje ich dzialalnosci to bywalo tak..ze wybierajac jego zamiast lekarza, w koncowym efekcie bylo jszcze gorzej.
    Czyli przed podjeciem jakichkolwiek działan profilaktycznych (kregoslup to nie zabawka) prosze, o sporzadzenie diagnozy u specjalisty.
    moze byc przeswietlenie
    moze tez być wykorzystana do tego nowsza technologia. Jak np. Zebris – po ludzku to tzw. rentgen w 3D.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

w kazdym watku bedziesz spamowac?

nie ma to jak byc debilem.

Zelka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 248
    • Zapaleniec

możesz mieć zwyrodnienia kręgów idz na tomografie albo na rezonans i Ci powiedzą gdzie leży przyczyna bólu…ja masz ból głowy przy tym albo jest Ci nie dobrze, czujesz się słabo?

karen
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Napisałam że w Polsce, bo za granicą to już normalka.łóżko wodne jest wskazane dla osób z wadami kręgosłupa, kupują je ożrodki rehabilitacyjne. Zobacz na przykład tą stronkę ❗ można też j poczytać na temat łóżek wodnych wpisując hasło w google” łóżka wodne a kręgosłup”. Naprawdę polecam, może warto też zapytać o opinię swojego lekarza co myżli na ten temat. Z tego co się dowiadywałam koszt nie jest duży a przyjemnożć wielka. Mi się udało wynegocjować z mężem kupno tego cudeńka. Dużo zdrowia !!! 😀

LINKI PODAJEMY NA PW JAK KTOS CHCE

ciasteczka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 17
    • Bywalec

Jak boli kręgosłup to nie ma żartów. Oczywiżcie mozna sobie ultrafastinem posmarowac i ból przejdzie, ale na dłuższa mete jesli ból nie ustaje trzeba ko niecznie zrobic przeswietlenie. Mojego brata bolał kregosłup a on to ignorował, az w koncu nie mógł wstac z łóżka. Okazało się,że to wypuklina krążka międzykręgowego…

martyna1
    Member
    • Tematów: 14
    • Odp.: 303
    • Pasjonat

Z kręgosłupem to koniecznie do lekarza! Koleżankę bolał kręgosłup po małej stłuczce samochodem. Nic się nikomu nie stało, oprócz tego że ją wciąż bolał kręgosłup. Poszła do lekarza, niezbyt szybko, i okazało się, że musi nosić kołnierz i chodzić na rehabilitacje. Wiem, że cierpi po nocach, bo ciężko jej spać. Tyle dobrego, że poszła do lekarza.
    Jak jeden doktor nie pomoże, to trzeba do innego, nie ma rady.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " bol kregoslupa!!"

Przewiń na górę