• Autor
    Odp.
  • maljoanna
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 289
    • Pasjonat

Słuchajcie poszłam na solarium na 10 minut ale nikt mi nie powiedział ze tam są takie mocne lampy,jestem czerwona jak rak,byłam na tubie więc mam spalone pach i zgięcia nóg…
    Wyglądam jak jakiż burak!!!!
    co mam zrobic by mi to zbrązowiało ,nie schodziła skóra i tak nie piekło!!!!????
    Kupiłam dzis jakis płyn po opalaniu w tym soilarium kosztował 50 zł ale widze ze guzik przynosi ulge…
    Nawet stanika nie moge założycb bo mnie szczypie….

-Mosquito-
    Participant
    • Tematów: 3
    • Odp.: 37
    • Bywalec

Na poparzenia polecam Panthenol w sprayu.

[usunięto_link]

eta
    Member
    • Tematów: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

hehe.. pierwszy raz na solarium ?
    oj nie wiem co ci mogę poradzić bo ja nie miałam takiej sytuacji… a chodzę od 10-15 min i tez na mocne lampy… może dlatego ze mnie na brąz opala odrazu..

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

maljoanna obłuż się żmietaną 😀 to podobno pomaga w takich sytuacjach 😉

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

oj pomaga pomaga. 😆
    dzien przed matura poszlam na dzialke sie pouczyc a ze pogoda byla to i opalac przy okazji. z majtek zrobilam stringi. jak wrocilam do domu do pupe mialam czerwona niesamowicie, a bol jeszcze gorszy. lezalam na lozku jeczalam z bolu a mamusia mi smietana oklady robila 🙂

tak to jest jak pupcia slonko pierwszy raz widziala. na maturze nie moglam usiedziec a krzeslo mialam takie z deseczek podluznych wiec kazda z osobna czulam

peronowa mysz
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 353
    • Pasjonat

śmietanka albo kefirek! Ewentualnie jakiż mocno nawilżający balsam też zdziała! A i moja mama kiedyż kostki lodu przykładała …

mia1980
    Member
    • Tematów: 23
    • Odp.: 1120
    • Maniak

idx do apteki i niech ci cos dadza na poparzenia a skóre musisz cały czas nawilżać/natłuszczać

maljoanna
    Member
    • Pasjonat

Nie pierwszy raz na solarium ,ostatnio byłam przed i po sylwestrze ale długo nie odwiedzałam tego miejsca.
    Teraz w sobote poszłam i sie tak pięknie zrobiłam

maljoanna
    Member
    • Pasjonat

Ha ha jestem jk jakaż żmija skóra zchodzi mi płatami z całeo ciała…
    Zrobiłam peling ale to nie pomaga moze wiecie co zrobićy zeszła raz dwa a nie zchodziła płatami tydzień..

dejavue30
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 6
    • Początkujący

No to rzeczywiżcie nie było zbyt mądre 🙂
    ale tak się mądrze a sama kilka razy już leżałam na brzuchu z pianką panthenol na plecach 😛

polecam, jest na prawdę bardzo dobra. a jak już bardzo skóra schodzi to proponuję odmoczyć w kąpaniu i delikatnie zmyć gąbką a potem dużo balsamu nawilżającego 😀

pozdrawiam
    ps. Ja odkąd stosuję INNEOV słońce nie mam już problemu ze schodzącą skórą. jest po prostu mniej wrażliwa na na promienie UV i nie spalam się.

renia_tm
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 41
    • Bywalec

Proponuje udac sie do apteki i tam poprosic o cos na poparzenia.Przedewszystkim tzreba skore mocno nawilzac a preparaty z serii dermokosmetykow napewno dodatkowo poprawia stan skory 🙂

buszajka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

jezu jak to przeczytałam to jakby siebie widziała kilka lat temu 😯
    poszłam na solarium na 10 minut i niewiedizałam efektu, więc poszłam do innego solarium na jeszcze 10 minut, ale efekt miałam wieczorem. czerwona jak rak, gorączka. chłodziłam się w letniej wodzie. Po za tym kupiłam w aptece pianke na oparzenia chyba to był włażnie panthenol spray. Spryskiwałam sie cała. zastanawiałam się czy na pogotowie nie iżć.

a moje rady to w takich sytuacjach warto
    Przede wszystkim profilaktyka, ale ¦ kiedy słońce żwieci w najlepsze czasem zdarza się zapomnieć o kremie czy czapce z daszkiem!

gdy dojdzie do poparzenia:

1. weź aspirynę, która usprawni krążenie, obniży temperaturę i stan zapalny (2 tabletki co 4 godziny)
    2. zrób kompres chłodzący “ najlepiej użyj do tego żelu aloesowego lub balsamu po opalaniu, w ostatecznożci użyj zimnej wody, naturalnego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka
    3. innym sposobem na kompres jest przyłożenie na bolesne miejsce plasterka ziemniaka, ogórka lub jabłka
    4. ulgę w poparzeniach przynosi także papka z mąki kukurydzianej zmieszanej z wodą
    5. na obrzmiałe powieki przyłóż kompres z mocnej i schłodzonej herbaty
    6. przy silnym żwiądzie użyj antyseptycznego pudru lub płynu zmniejszającego żwiąd (do kupienia w aptece)
    7. dobrym sposobem jest chłodna kąpiel z łyżką sody oczyszczonej, pamiętaj, aby nie wycierać po niej skóry zbyt intensywnie
    8. pij! Pij jak najwięcej wody, tak by organizm mógł obronić się przed odwodnieniem i wysuszeniem
    9. nie wychodź na słońce, dopóki objawy oparzenia całkowicie nie znikną!
    10. nie popełniaj drugi raz tego samego błędu, skóra po poparzeniu już nigdy nie będzie tak samo zdrowa “ używaj mocniejszego niż wczeżniej filtru!

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Co ja narobiłam!!!!"

Przewiń na górę