-
AutorOdp.
-
14 lipca 2013 at 19:32
tylko szybko, bo sezon nam się kończy 😀
ps. osobiżcie uwielbiam z nich pierożki z zieloną kapustką, mniam :-
17 lipca 2013 at 06:16Ostatnio robiłam ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką, czyli ciasto z kaszy manny, bez pieczenia 🙂 wyszło ok 🙂 Podać przepis? 🙂
Teraz są maliny i porzeczki i się zastanawiam co można z nich wykombinować 😛31 lipca 2013 at 02:53[usunięto_link] wrote:
Ostatnio robiłam ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką, czyli ciasto z kaszy manny, bez pieczenia 🙂 wyszło ok 🙂
kurde blade, Oluż, mieszkasz blisko Łodzi? 🙄
[usunięto_link] wrote:
Podać przepis? 🙂
jasne! :ok:
[usunięto_link] wrote:
Teraz są maliny i porzeczki i się zastanawiam co można z nich wykombinować 😛
już wiesz?! jak nie, to zrób to samo, co z truskawkami^
mogę się wprosić w sierpniu do Cię? 🙄1 sierpnia 2013 at 07:44Hard a Daleki Wschód jest blisko Łodzi? 😀
Oto przepis:
Składniki:
2 op. herbatników typu petitki
1 litr mleka
200 g masła
1 szkl. cukru
1 op. cukru wanilinowego
1 szkl. kaszy manny
500 g truskawek
2 op. galaretki truskawkowejGalaretki rozpużcić w 750 ml wody i odstawić do ostudzenia. Formę o wymiarach 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować ok. 1 min lub 2-óch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkożci. Przestudzić.Zalać tężejącą galaretką.
Może się tak zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieżcić na miejscu przy pomocą wykałaczek, które należy usunąć po stężeniu galaretki.
Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem można dowolnie udekorować, np. bitą żmietaną.Nic trudnego, dasz sobie radę 🙂
W sierpniu mam w planach wyjazd, więc nie będzie mnie w domku.
1 sierpnia 2013 at 12:06Truskawki najepsze same albo z cukrem! 🙂 Ale ogólnie fajne przepisy są na blogu Kwestia smaku jako z owoców sezonowych.
2 sierpnia 2013 at 15:52[usunięto_link] wrote:
Truskawki najepsze same albo z cukrem! 🙂
Popieram! 🙂
[usunięto_link] wrote:
fajne przepisy są na blogu Kwestia smaku
dzięki! zajrzę tam 😀
7 sierpnia 2013 at 00:52[usunięto_link] wrote:
Hard a Daleki Wschód jest blisko Łodzi?
nie tak daleko, że mówią, iż jest blisko 🙄
[usunięto_link] wrote:
Oto przepis:
Składniki:
2 op. herbatników typu petitki
1 litr mleka
200 g masła
1 szkl. cukru
1 op. cukru wanilinowego
1 szkl. kaszy manny
500 g truskawek
2 op. galaretki truskawkowejspociłem się, ale zrobiłem! wyszło bardzo tak sobie 🙄
masz jeszcze te truskawki? zaproż, Olusiu 😀[usunięto_link] wrote:
Nic trudnego, dasz sobie radę
jacha… 😆 och Ty, Tyranko 😯
[usunięto_link] wrote:
W sierpniu mam w planach wyjazd, więc nie będzie mnie w domku.
miłych wakacji od Harda
[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
Truskawki najepsze same albo z cukrem! 🙂
i same i z cukrem… b. lubię :ok:
ps. nieżmiało dodam, że lubię dodatkowo torcik z truskawkami :wrrr:
12 sierpnia 2013 at 12:29nie tak daleko, że mówią, iż jest blisko 🙄 [/quote]
a ja w Łodzi jeszcze nigdy nie byłam, w łódce tylko 😆
[usunięto_link] wrote:
spociłem się, ale zrobiłem! wyszło bardzo tak sobie 🙄
o! cieszę się, że skorzystałeż z przepisu, na pewno wyszło super, tylko jesteż taki skromny 😉 wiedziałam, że dasz radę 🙂
[usunięto_link] wrote:
masz jeszcze te truskawki? zaproż, Olusiu 😀
nie mam już i bardzo nad tym ubolewam 🙁
[usunięto_link] wrote:
miłych wakacji od Harda
dziękuję bardzo i Tobie też życzę udanych 🙂
20 sierpnia 2013 at 14:03Truskawki w pierogach z kapustą? Że jak? Jakoż mi się nie widzi to połączenie 😉 Z drugiej strony, niecały tydzień temu zrobiłam wieprzowinę w sosie karmelowym, który do tej pory kojarzył mi się tylko z deserami i wyszło bosko, także dziwne połączenia mogą być naprawdę pyszne.
A jeżli chodzi o truskawki to polecam tradycyjny, pyszny, lekki i nietuczący … sernik!
Składniki:
galaretka truskawkowa 100 g
ser Bieluch 300 g
żmietana 300 ml
żelatyna 10 g
truskawki 8 szt.
cukier 150 g
biszkopty 1 opakowanie
skórka z cytrynyPrzygotuj foremkę w kształcie serca. Dno foremki wyłóż biszkoptami. śmietanę ubij, połącz z serem, dodaj cukier i skórkę z limonki. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej galaretką. Odstaw w chłodne miejsce.
24 sierpnia 2013 at 22:29[usunięto_link] wrote:
Truskawki w pierogach z kapustą? Że jak? Jakoż mi się nie widzi to połączenie 😉 Z drugiej strony, niecały tydzień temu zrobiłam wieprzowinę w sosie karmelowym, który do tej pory kojarzył mi się tylko z deserami i wyszło bosko, także dziwne połączenia mogą być naprawdę pyszne.
całkowitą masz rację 😆 hania… też czasem do tego dochodzę 🙄
[usunięto_link] wrote:
A jeżli chodzi o truskawki to polecam tradycyjny, pyszny, lekki i nietuczący … sernik!
pychota! no… mniam!
mam jeszcze trochę truskawek w zamrażalniku – zrobię Ci. Haneczko 😀23 listopada 2013 at 22:01obiad na słodko mogłabym jeżc tonami codziennie podczas sezonu
truskawki pomiażdzyć plus makaron plus smietanka i cukier wszystko mieszamy możemy schłodzić niebo w gębie dla smakoszy obiadów na słodko 🙂
13 lutego 2014 at 14:41Latem miałam ten sam problem, gdy przejadły mi się truskawki w tradycyjnej formie 😉 truskawki namoczyłam wtedy w żubrówce i podałam z kostkami galaretki, bitą żmietaną i wiórkami czekolady
20 lutego 2014 at 17:13Ja lubię makaron z truskawkami pycha
15 czerwca 2014 at 22:10Dziż zrobiłam pierwszy raz konfiturę z truskawek:
1. 6 kg truskawek w naczyniu żaroodpornym, 120 stopni piekarnik góra-dół na około 6-7 godzin.
2. Co 1 godzinę należy delikatnie przemieszać,
3. po ok. 5 godzinach jak już dużo wody odparuje, dosypujemy cukier – do smaku.
4. przekładamy do wyparzonych słoiczków, odstawiamy do wystygnięcia do góry nogami.Mniam, pycha 🙂 POLECAM!
-
AutorOdp.