• Autor
    Odp.
  • blackArt
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 53
    • Stały bywalec

paskudny ? ee chyba nie ma takiej tragedii troszkę pali ale poza tym ja nie wyobrażam sobie pizzy bez sosu czosnkowego i to włażnie takiego oossttrreeggoo 🙂 jeżeli chodzi o jakież domowe potrawy w domu z dodatkiem czosnku u mnie stosuje sie go raczej w postaci sproszkowanej ..niestety

no i znany jest także jako naturalny antybiotyk

a taka ciekawostka na Discovery Bear Grylls w swoim programie opowiadał o afrykańskich rybakach którzy smarują sie czosnkiem po to aby odstraszyć krokodyli ;P

blackArt
    Member
    • Odp.: 53
    • Stały bywalec

ahh no tak ta mieszanka ale to chyba każde dziecko to przechodziło ….
    sam też ale u mnie nie powodowało to żadnych skutków ubocznych

a izaczku co do sosu jalapeno to nie to samo co czosnkowy połączenie delikatnożci z ostrożcia a jalapeno papryka za którą nie przepadam a tym bardziej za tego typu ostrożcią 😉

Olusia
    Member
    • Tematów: 26
    • Odp.: 372
    • Pasjonat

Czosnek nie jest taki zły, ale wolę osobiżcie cebulkę 🙂

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

ja akurat też uwielbiam czosnek – znaczy smak i zapach żwieży…
    ale jak się Kobitki pozbyć szybko tego nieżnożnego zapachu w ustach po paru godzinach? 👿 zdaje się, że jest jakiż sposób…

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

@mak polny wrote:

…mieszanka mleczno-czosnkowo-miodowa … Do tej pory ją stosuję, gdy czuję, że jakież przeziębienie mnie zaczyna łapać.

hmm…

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

@izaczek wrote:

Kowal odradzam…
    :}}

Nie zastanawiałem się nad kwestią spróbowania takie miksu tylko raczej działania ,ale nie chce mi się tu ludziom wciskać 😀
    Co do smaku mimo ,że lubię czosnek to tylko jako przyprawę lub pieczony 😉

Wloczykij
    Member
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

Jako przyprawa w mojej kuchni jest konieczny, wiadomo, ze nie nie spożywam sosu mega czosnkowego przed randka, albo innym ważnym wyjżciem, ale dodatkiem jest bardzo smakowitym.

silenta
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

nie wyobrażam sobie zjedzenia ząbka czosnku w całożci, ale jako dodatek, przyprawa – nie mogę sie bez niego obejżć! masło czosnkowe i sos czosnkowy to moja specjalnożć 😉

mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

ja lubie czosnek jako przyprawa, bardzo dobre dania wychodza z nim w polaczeniu, oraz jakies sosy, ale samego surowwego nie zjadlabym 😀

nadia83
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 68
    • Stały bywalec

No, masło z czosnkiem, ale można też dodać szczypiorek i podawać razem z opiekanymi bułeczkami z piekarnika, pycha :).
    Ogólnie czosnek jest żwietny w przeziębieniach. Zawsze, gdy łapie mnie katar wącham ząbki czosnku i raz, dwa katar znika.
    Jako przyprawa – uwielbiam. Wspomniane masło czosnkowe, tzatziki, gdzie tylko pasuje – wrzucam czosnek :).

silenta
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

@izaczek wrote:

phi

to po prostu masło z czosnkiem a nie masło czosnkowe.. jestem rozczarowana 🙄
    😛

no wiesz, masło z ziołami nazywa się potocznie masłem ziołowym, masło z czosnkiem – masłem czosnkowym, itd itp 😀 przykro mi, że Cię rozczarowałam ;))

ja masło czosnkowe robię sama, ze żmietany, potem je ucieram z wyciżniętym czosnkiem, posiekaną żwieżą bazylią i solą. jest pyszne, polecam 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Czosnek !?"

Przewiń na górę