- AutorOdp.
- 15 listopada 2010 at 12:32
Moje pytanie dotyczą artykułu:
[usunięto_link]Fragment:
Kluczem do zapewnienia długowiecznożci, ale i jednoczeżnie młodożci i zdrowego życia może być ograniczenie węglowodanów w diecie. Wynika to z tego, że obniżenie węglowodanów spowoduje, że nasze ciało będzie produkować mniej insuliny, a mniej insuliny oznacza mniejszą aktywnożć genu Grim Reaper, czego efektem będzie włączenie genu Sweet Sixteen, który następnie wyżle instrukcje do całego szeregu genów naprawy i odnowy. Dzięki temu nasze zaopatrzenie w naturalne przeciwutleniacze (antyoksydanty) wzrożnie, tłumiąc wolne rodniki. Wolne rodniki są produkowanymi przez nasze ciało i żrodowisko związkami chemicznymi, które są bardzo niebezpiecznie – mogą powodować szeregu chorób – od raka do Alzheimera.
Czy dieta z bardzo małą ilożcią węglowodanów rzeczywiżcie może przyczynić się do wydłużenia życia?
15 listopada 2010 at 13:46Należy ograniczyć cukier owszem,ale najlepiej z źródeł przetworzonych (jak słodycze),a te produktów typu np.biały ryż zamienić na brązowy ryż itp. które są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy, minerały. Za raka bardziej odpowiada brak witamin. Przekombinowany ten artykuł, nikt nie każe ograniczać tłuszczy jak się tam sugeruję lecz tłuszcze nasycone oraz przetworzone trans/uwodornione. Tłuszcze odpowiadają za prawidłową pracę hormonów i wielu innych rzeczy.Ten artykuł to plaplanina równie dobrze sugestia rezygnacji z węglowodanów może znaczyć rezygnację z owoców i warzyw.
17 listopada 2010 at 10:51@Kowal wrote:
Ten artykuł to plaplanina równie dobrze sugestia rezygnacji z węglowodanów może znaczyć rezygnację z owoców i warzyw.
Zależy jeszcze których 🙂
Przy temacie owoców i warzyw warto też pamiętać jak są one w dzisiejszych czasach uprawiane:
Wżród warzyw i owoców najbardziej narażonych na skażenie pestycydami wymienia się tzw. „brudną dwunastkę”. Listę, która powstała na podstawie badań żywnożci w USA w 2010, opracowała organizacja Environmental Working Group. Na pierwszym miejscu znalazł się seler naciowy. Zaraz po nim brzoskwinie, truskawki, jabłka i nektarynki. Na dalszych pozycjach jest słodka papryka, szpinak, wiżnie, jarmuż i ziemniaki. Listę zamykają winogrona i sałata.
Kiedy dwa lata temu Unia Europejska przeprowadziła podobne badania okazało się, że u nas wcale nie jest lepiej. Do najbardziej skażonych zaliczono brzoskwinie, truskawki, sałatę, jabłka, winogrona, banany i słodką paprykę. Wyróżniono też pięć najczężciej spotykanych pestycydów, które zaklasyfikowano jako kancerogenne, mutagenne lub o działaniu destrukcyjnym dla równowagi hormonalej
……………..
Warto też pamiętać, że są takie owoce i warzywa, które zwyczajnie zawierają mniej szkodliwych substancji. I wcale nie muszą być hodowane w sposób ekologiczny. Jak to możliwe? Najwięcej pestycydów trafia do czężci podziemnej owoców i warzyw. „Naziemne” w znacznie mniejszym stopniu przesiąkają chemikaliami. Dlatego najbezpieczniejsze są: arbuz, awokado, ananas, brokuły, kukurydza, groszek, papaya, mango, kiwi, szparagi, kapusta, kabaczek, czy cebula.Źródło: [usunięto_link]
17 listopada 2010 at 14:21Tak czytałem o tym,nie zmienia to faktu ,że ten artykuł to brednie.Niektóre kumulują więcej inne mniej, ale co z tego skoro mają sporo witamin neutralizujące toksyny,a sugestia nie spożywania węglowodanów to wymysły, zakwasisz organizm to nie będziesz już musiała wybierać co jest kancerogenne. Równie dobrze mogę napisać ,że tłuszcze kumulują szkodliwe substancję najbardziej ze wszystkich składników, na czele z rtęcią oraz najgorszymi znanymi nam toksynami ,które kumulują ryby i nikt nie będzie nie kazał ich spożywać gdyż korzyżci są większe tylko trzeba odpowiednio dobierać. Zawsze możesz kupić ekologiczne warzywa.
Jak nie chcesz mieć substancji rakotwórczych to lepiej nie stosować kosmetyków, spożywać słodyczy oraz unikać sporej czężci plastikowych przedmiotów w szczególnożci pcv.I wrócić do mydła zamiast żeli pod prysznic.[usunięto_link] wrote:
Na pierwszym miejscu znalazł się seler naciowy. Zaraz po nim brzoskwinie, truskawki, jabłka i nektarynki. Na dalszych pozycjach jest słodka papryka, szpinak, wiżnie, jarmuż i ziemniaki. Listę zamykają winogrona i sałata.
……………..
Warto też pamiętać, że są takie owoce i warzywa, które zwyczajnie zawierają mniej szkodliwych substancji. I wcale nie muszą być hodowane w sposób ekologiczny. Jak to możliwe? Najwięcej pestycydów trafia do czężci podziemnej owoców i warzyw. „Naziemne” w znacznie mniejszym stopniu przesiąkają chemikaliami. Dlatego najbezpieczniejsze są: arbuz, awokado, ananas, brokuły, kukurydza, groszek, papaya, mango, kiwi, szparagi, kapusta, kabaczek, czy cebula.No to rewelacja, od kiedy nektarynki , jabłka, truskawki, banany czy inne wymienione rosną w ziemi? A w cytacie poniżej napisałaż ,że należy wybierać naziemne 😉
10 kwietnia 2012 at 22:23Dieta może poprawic stan zdrowia, a co za tym idzie wydłużyc życie. Ale nie należy popadac w skrajnożci. Żyjemy w takich czasach, że prawdopodobnie w każdym produkcie znajduje się coż niezdrowego. Dlatego trzeba kierowac się zdrowym rozsądkiem i odrzucac to co na pewno jest szkodliwe, a sięgac po produkty uważane za zdrowe.
4 marca 2013 at 06:37To co może wydłużyć życie to ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, które prowadzą do miażdżycy i zawałów serca. Zamiast nich lepiej używać w kuchni tłuszczów rożlinych np. oleju rzepakowego, który ma dużo omega-3, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi.
- AutorOdp.