czy ktos zna przepis na sajgonki

  • Autor
    Odp.
  • sylwia
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 11
    • Bywalec

    bardzo lubie sajgonki jesli ktos ma przepis to bede wdzieczna

    ATLECI.PL
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 40
    • Bywalec

    Porcje: 2-3 Koszt: 10 zł

    Składniki:
    – papier ryżowy (8 szt.),
    – 20 dag mięsa mielonego (wieprzowe, indycze),
    – 2 żrednie marchwie,
    – 3-5 grzybków mun,
    – 3 liżcie kapusty pekińskiej,
    – 1 duża cebula,
    – czosnek,
    – olej,
    – sól i pieprz.

    Jak przyrządzić?
    Mięso mielone podsmażyć na oleju. Dodać rozdrobnione grzyby mun. Marchewkę obrać i starkować na drobnych oczkach. Dodać do mięsa i grzybów. Przykryć i dusić na małym ogniu kilkanażcie minut. Na koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną drobno cebulę. Dusić aż się cebula zaszli. Można dolać wody zamiast oleju. Na koniec smażenia odkryć, aby odparować ewentualny nadmiar wilgoci. W „międzyczasie” smażenia zwilżyć plastry papieru ryżowego wodą. Ostrożnie, bo się łamią i przyklejają do wszystkiego, co nie drewniane (i do siebie nawzajem). Najlepiej rozłożyć na drewnianych deskach (no chyba, że ktoż ma dużą stolnicę, albo duży drewniany, nie lakierowany stół). Nie dopużcić, żeby papier wysechł, bo się po prostu połamie. Nakładać na placki 3 łyżeczki farszu. Zawijać i smażyć w głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z surówką z akpusty pekińskiej i ryżem. Plus sos sojowy. Pycha. Smacznego!

    Potrzebne przybory:
    Widelec, nóż, patelnia, coż do mieszania, deska do krojenia, powierzchnia drweniana nielakierowana (ok. 0,5 m2):), łyżeczka.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " czy ktos zna przepis na sajgonki"

Przewiń na górę