- AutorOdp.
- 15 maja 2009 at 14:08
Ostatnio w centralnej Polsce widziałam sporo ludzi, którzy podczas spaceru podpierają się kijami, które wyglądają jak kije narciarskie. Co to za sport, co to za moda? Może wiece coż na ten temat?
15 maja 2009 at 14:26google zamkneli?
15 maja 2009 at 15:29Nordic walking.
Ten „fenomen” 😆 pojawił się w Polsce (nietylko centralnej) już parę ładnych lat temu!! To juz zadna nowosc 😉
Ponoć przyjemny i zdrowy sport – nie wiem, nie próbowałam jeszcze.
16 maja 2009 at 08:55Bardzo zdrowy! Polecam. świetny na kręgosłup.
18 maja 2009 at 14:12Jak już wiem jak się nazywa, to sobie trochę o nim poczytałam. Faktycznie dużo pozytywów na temat tego sportu wyczytałam. Rozglądałam się też za kijami, widzę, że sporo ich jest na rynku. Najbardziej podobaj mi si te: [usunięto_link]. Ktoż się zna na tym sprzęcie? Na początek to dobre kije?
22 maja 2009 at 20:36Ale i tak będziesz musiała się udac do jakiegoż fachowca z tymi kijkami, żeby Ci je odpowiednio do wzrostu ustawił – bo to bardzo ważne.
10 lipca 2009 at 12:24Nordic Walking jest żwietny nie tylko na kręgosłup, ale i jako ćwiczenie kondycyjne (również dla odchudzających się) ponieważ kijki – prawidłowo używane, pobudzają do pracy miężnie całego ciała.
21 lipca 2009 at 12:49Zgadzam się, nordic walking staje się coraz bardziej popularny i można to zauważyć w każdym polskim mieżcie. Może też pora trochę pochodzić, co myżlicie?
11 lutego 2010 at 12:19Póki jestem sprawna wolę bardziej męczące ćwiczenia. NordicWalking zacznę uprawiać, jak biegać nie będę mogła 😉 Ale sam pomysł jest żwietny – lepsze od spaceru, a można sobie jeszcze dorzucić ciężarki na ręce, żeby ramiona mocniej pracowały 🙂
15 lutego 2010 at 13:14Kijki sie przedewszystkim przydaja na dalesze trasy zwlaszcza w gorach (gorkach). Ale nawet po ulicach jest to dobre. Wazne ze ludzie po to siegaja i zaczynaja sie ruszac. Spala sie troche wiecej bo macha sie dodatkowo rekami, pozatym szybciej sie idzie. dobra rzecz.
25 kwietnia 2010 at 11:40@Józia wrote:
Bardzo zdrowy! Polecam. świetny na kręgosłup.
Jeżli ma sie prawidłową technikę to zdrowy.Odciąża stawy biodrowe ,ale lekko barki dociąża.
[usunięto_link] wrote:
Póki jestem sprawna wolę bardziej męczące ćwiczenia. NordicWalking zacznę uprawiać, jak biegać nie będę mogła 😉 ]
Sport ,a rekreacja ruchowa to jednak trochę inne dziedziny 😉
- AutorOdp.