Czy możemy mówić o nowym sporcie?

• Autor
    Odp.
  • Ela007
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 77
    • Stały bywalec

Ostatnio w centralnej Polsce widziałam sporo ludzi, którzy podczas spaceru podpierają się kijami, które wyglądają jak kije narciarskie. Co to za sport, co to za moda? Może wiece coż na ten temat?

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

google zamkneli?

Zauroczona
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 464
    • Pasjonat

Nordic walking.

Ten „fenomen” 😆 pojawił się w Polsce (nietylko centralnej) już parę ładnych lat temu!! To juz zadna nowosc 😉

Ponoć przyjemny i zdrowy sport – nie wiem, nie próbowałam jeszcze.

Jozia
    Member
    • Tematów: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

Bardzo zdrowy! Polecam. świetny na kręgosłup.

Ela007
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 77
    • Stały bywalec

Jak już wiem jak się nazywa, to sobie trochę o nim poczytałam. Faktycznie dużo pozytywów na temat tego sportu wyczytałam. Rozglądałam się też za kijami, widzę, że sporo ich jest na rynku. Najbardziej podobaj mi si te: [usunięto_link]. Ktoż się zna na tym sprzęcie? Na początek to dobre kije?

Zauroczona
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 464
    • Pasjonat

Ale i tak będziesz musiała się udac do jakiegoż fachowca z tymi kijkami, żeby Ci je odpowiednio do wzrostu ustawił – bo to bardzo ważne.

afrodytaspa.pl
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 40
    • Bywalec

Nordic Walking jest żwietny nie tylko na kręgosłup, ale i jako ćwiczenie kondycyjne (również dla odchudzających się) ponieważ kijki – prawidłowo używane, pobudzają do pracy miężnie całego ciała.

Blk
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 699
    • Zasłużony

Zgadzam się, nordic walking staje się coraz bardziej popularny i można to zauważyć w każdym polskim mieżcie. Może też pora trochę pochodzić, co myżlicie?

buli
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 115
    • Zapaleniec

Póki jestem sprawna wolę bardziej męczące ćwiczenia. NordicWalking zacznę uprawiać, jak biegać nie będę mogła 😉 Ale sam pomysł jest żwietny – lepsze od spaceru, a można sobie jeszcze dorzucić ciężarki na ręce, żeby ramiona mocniej pracowały 🙂

Kalahari
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 124
    • Zapaleniec

Kijki sie przedewszystkim przydaja na dalesze trasy zwlaszcza w gorach (gorkach). Ale nawet po ulicach jest to dobre. Wazne ze ludzie po to siegaja i zaczynaja sie ruszac. Spala sie troche wiecej bo macha sie dodatkowo rekami, pozatym szybciej sie idzie. dobra rzecz.

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

@Józia wrote:

Bardzo zdrowy! Polecam. świetny na kręgosłup.

Jeżli ma sie prawidłową technikę to zdrowy.Odciąża stawy biodrowe ,ale lekko barki dociąża.

[usunięto_link] wrote:

Póki jestem sprawna wolę bardziej męczące ćwiczenia. NordicWalking zacznę uprawiać, jak biegać nie będę mogła 😉 ]

Sport ,a rekreacja ruchowa to jednak trochę inne dziedziny 😉

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Czy możemy mówić o nowym sporcie?"

Przewiń na górę