• Autor
    Odp.
  • tomara
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 0
    • Początkujący

Hej. Jestem mamą dwójki małych dzieci. Bliźniaki mają 2,5 roku. Nie wiem czy jest to odpowiedni czas na to, żeby kupić im zwierzaka. Chciałabym, aby moje dzieci miały kontakt ze zwierzętami. Chcę, żeby miały stycznożć ze zwierzętami, żeby się ich nie bały. Teraz kiedy są jeszcze malutkie może warto byłoby kupić jakiegoż malutkiego psa, żeby wychowywał się razem z maluchami. Większe pieski mają swoje przyzwyczajenia i boję się, że mogą się nie dogadać. Nie chcę też ryzykować, że pies może coż zrobić dzieciom. Czy są pieski, które są przyjazne dla dzieci. Czy kupując psa nie sprowadzę na dzieci jakiegoż zagrożenia. Biorę pod uwagę głównie szczeniaka, który mógłby razem z dziećmi się rozwijać. A może kupić psa, który wychowywał się z dziećmi. Macie dożwiadczenie w tym zakresie? Możecie mi coż podpowiedzieć.

zabka25
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 24
    • Bywalec

Moim zdaniem dzieci już od małego powinny mieć kontakt ze zwierzętami. Dzięki nim uczą się wrażliwożci, odpowiedzialnożci, a co najważniejsze uodparniają się na alergie (ostatnio mówili w telewizji, że jest to już udowodnione naukowo), itd..

seterka
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 108
    • Zapaleniec

Jeżli masz czas, aby opiekowac sie psem to jest to dobry pomysł

Miska26
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 501
    • Zasłużony

najważniejsze jest, żeby pies nie zwariował, aby nie poszedł w odstawkę po tym jak w domu pojawi się dziecko, ja też maiłam taki problem zastanawialiżmy jak to będzie gdy w domu pojawi się dziecko, którego wczeżniej nie było, sporo ciekawych informacji znalazłam na portalu myzoo, tam jest sporo tego rodzaju porad. Na szczężcie u mnie w domu żadne konflikty na linii dziecko-pies się nie pojawiły.

mamimilena
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 3
    • Początkujący

Ja bym się jednak trochę obawiała, my czekamy z zakupem psa, do czasu aż córa trochę podrożnie.

kasian85
    Member
    • Odp.: 9
    • Początkujący

A ja bardzo polecam zwierzaki dla dzieci. Ucza opiekunczosci i wrazliwosci. W moim domu zawsze byly zwierzeta, aczkolwiek duza wage przywizaywalam do higieny. Bardzo czesto kapie swojego psiaka i ze wzgledu na male dziecko uzywam zelu dnetystycznego [usunięto_link], zeby pousuwac bakterie, bo jednak zawsze ten pies gdzies tam liznie malego 🙂

Angelika23
    Participant
    • Odp.: 11
    • Bywalec

Wystarczy, że ich nie będzie trzymać na kłódkę. Dzieci się niczego nie boją, chyba że ich przestraszysz tym i zapamiętały.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Dzieci a pies?"

Przewiń na górę