- AutorOdp.
- 3 grudnia 2009 at 12:25
Chciałam się z wami podzielić swoimi przemyżleniami. Uważam, iż najważniejsze w leczeniu jest nasze podejżcie. Jak my same nie wierzymy, że będziemy zdrowe to jak nasz organizm ma się wyleczyć?
A wy co o tym myżlicie?
Mnie tak naszło, bo zaczęłam się ostatnio udzielać w grupie zajmującej się włażnie zdrowiem, gdzie odkryłam jak ważny jest efekt placebo i nasze pozytywne myżlenie. Gdyby ktoż miał ochotę to podaję stronkę: [usunięto_link]. Jesteżmy włażnie w trakcie aktualizacji, więc nie przejmujcie się pewnymi niedoskonałożciami.19 stycznia 2010 at 11:33Lekarze bardzo często zwracają uwagę na rozwój chorób psychosomatycznych – organizm ma coraz więcej bodźców, coraz szybciej i wydajniej każe mu się żyć i on różnymi objawami daje o sobie znać, że ma dożć. NP. przewlekły stres może powodować bóle głowy, bóle brzucha – ale tak nasz organizm będzie reagował na taką sytuację.
Stąd ważny jest relaks, by zachować zdrowie ciała – zdrowie psychiczne bardzo często równa się zdrowie fizyczne.
26 stycznia 2010 at 12:08Masz rację 🙂
nasza psychika często warunkuje nasze zdrowie fizyczne, bo przecież zdrowie to nie tylko brak chorób, ale także życie w harmonii ze sobą i żwiatem. Zresztą jeżli my sami wierzymy, że wyzdrowiejemy to tak będzie, a jeżli od początku będziemy myżleć negatywnie to odbieramy sobie szansę na zdrowie. Czytałam o dwóch kardiologach, którzy badali rozwój choroby wieńcowej i doszli oni do wniosku, że osoby cierpiące na nią wykazują specyficzny styl zachowania i że ma one korzenie w naszych emocjach.serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrówka 😛
29 stycznia 2010 at 10:45Ależ oczywiżcie, że nasze zdrowie zalezy od naszego podejżcia do siebie i naszego otoczenia.
Efekt placebo nie jest niczym odkrywczym. Takie metody lecznicze działają od wielu lat i stosowane są nawet przez wyspecjalizowanych lekarzy.
nasz organizm jest tak skonstruowany, ze tak naprawdę sam potrafi się leczyć i regenerować, kwestia umiejetnego wsłuchania się w jego potrzeby.4 lutego 2010 at 15:06Oczywiżcie że grunt to dobre samopoczucie. Przecież stwierdzono już, że osoby z pozytywnym nastawieniem i wierzące w swoje wyzdrowienie, mają znacznie wyższe szanse aby to się stało, niż osoby które się psychicznie poddają. A placebo jak najbardziej , na niektóre schorzenia pomaga. Organizm łykając lek wmawia sobie że teraz będzie już lepiej bo jakaż akcja interwencyjna została podjęta.
10 lutego 2010 at 08:13Fajnie, że wątek powoli się rozwija 🙂
Motywacja, psychika, nasze nastawienie to na pewno niezwykle istotne czynniki w wyzdrowieniu.
Szkoda, że wielu ludzi woli pójżć do lekarza po tabletkę zawierzając jej całkowicie swoje zdrowie. A przecież nasz organizm sam także potrafi zdziałać cuda 🙂11 marca 2010 at 09:05Witajcie 🙂
zapraszam wszystkich na organizowany przez grupę, w której od niedawna działam prozdrowotny wykład – tematem naszych rozważań będzie wpływ dźwięku na nasze zdrowie. Opowiemy trochę o historii dźwięku i muzykoterapii, o rodzajach muzykoterapii, profilaktyce, itp.
Wykład jest oczywiżcie bezpłatny!
Wszystkich zainteresowanych zapraszam 22.03.2010 do naszego centrum szkoleniowego przy ul. Nowej 20 w Łodzi. Zaczynamy o 17.30.Trzymajcie się,
Emi11 marca 2010 at 21:21O tym, że wiara czyni cuda, wiadomo od ponad tysiąca lat. Niektórzy wierzą w uzdrowienia „magiczną wodą”, inni w tańce szamańskie, a jeszcze inni w cudownych „uzdrowicieli”. Prowadzone były kiedyż próby kliniczne z udziałem pacjentów mające na celu dopuszczeniem nowego leku do masowej produkcji. Jednym podawano lek, nie będę przytaczać nazwy, a innym cukier w kapsułkach – wyglądający jak normalna tabletka. Pacjenci byli przekonani, że otrzymują lek, który umożliwi im walkę z chorobą. Porażką producentów LEKU było to, że w obu przypadkach pacjentów nastąpiła znaczna poprawa zdrowia. Nie należy lekceważyć efektu placebo, który potrafi czynić cuda 😀
- AutorOdp.